ODABRALI STRIPAŠI

Najbolji stripovi za uživanciju pod suncobranom

11.07.2013 u 12:48

  • +11

Preporuke stripova za ljeto

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Bionic
Reading

Sjajni i uvijek originalni stripaši, ilustratori Danijel Žeželj, Goran Parlov i Frano Petruša, glavni urednik izdavačke kuće Fibra Marko Šunjić i vlasnik zagrebačke striparnice Stripovi na kvadrat te pasionirani kolekcionar stripova Raul Švarc podijelili su s nama izbor svojih omiljenih albuma

Ljubiteljima kvalitetne literature dobro je poznat zanos pri odabiru štiva za čitanje tijekom odmora. Kako bismo vam olakšali lutanje kroz nepregledne količine istaknutih djela devete umjetnosti, obratili smo se stručnjacima. Oni donose svoje preporuke iznimnih strip albuma koje ovog ljeta nikako ne biste trebali zaobići.


Danijel Žeželj

Preporučio bih serijal strip albuma Blast (Manu Larcenet) i strip Alack Sinner (Carlos Sampayo i Jodee Muñoz). To su stripovi koje volim, koji mi otvore prozore, uvuku me u svoj svijet i potaknu na razmišljanje ili sjećanja, koji su mi grafički te narativno puni i živi.

Uz sve to, Alan Ford je uvijek vezan za ljeto i ima dimenziju nekog univerzalnog ljetnog putovanja ili gušta, poput sladoleda.


Goran Parlov

Tomie, Ito Junji
Ito Junji japanski je majstor horor stripova, za mene kompletno otkriće. Iako baš nisam ljubitelj horora, njegovi stripovi su kvalitetno napravljeni, dobro iscrtani, pogođene atmosfere, priča poprilično različitih od zapadnjačkih, dakle novih i drugačijih.

Urusei Yatsura (Lum), Rumiko Takahashi
Svevremenski japanski klasik koji me uvijek nasmije do suza.

Maison Ikokku, Rumiko Takahashi
Za malo romantičnije. Ali humor je uvijek prisutan.

I, s obzirom da barem jednom u nekoliko godina iznova pročitam 'Baladu o slanom moru'Huga Pratta, onda je i preporučujem. Apsolutni klasik. Manual o tomekako se radi strip.


Marko Šunjić

Y, posljednji muškarac na svijetu, Brian Vaughn
Kako odoljeti stripu s ovako intrigantnom premisom: 'Pošast nepoznatog porijekla uništila je u ljeto 2002. godine svaki spermij, fetus i odraslog sisavca s kromosomom Y – osim jednog mladića i njegovog ljubimca?' Napeto, zabavno, pametno - idealno za ljeto.

Rebetiko (loša trava), David Prudhomme
Ovo je priča o rebetiku, 'grčkom bluesu' i njegovim glazbenicima koji su u naelektriziranoj atmosferi atenskih krčmi tridesetih godina prošlog stoljeća pjevali noću ono što su živjeli danju. Prekrasno nacrtano, dojmljivo djelo koje će vam ostati u sjećanju.

Čudovište iz močvare, Alan Moore
Svevremenski klasik Alana Moorea, najvećeg živućeg pisca stripova na svijetu, čije je ime samo po sebi najbolja preporuka.


Frano Petruša

Povratak zemlji, Jean Ives Ferri
Suze radosnice ne manjkaju nikome nakon čitanja ovog remek-djela pisca Jeana Ivesa Ferrija (novi scenarist Asteriksa) te francuske crtačke zvijezde Manua Larceneta. Naoko bezazleni i nenametljivi gegovi govore o ozbiljnom čovjekovom otuđenju od prirode te ovisnosti o tehnologiji. Srpski izdavač Darkwood je pokrenuo seriju Karusel u kojoj možete naći prva tri albuma 'Povratka zemlji' s iznimno dobrim prijevodom. Hrvatski izdavač Fibra uskoro u integralu objavljuje svih pet postojećih albuma. Grehota ne pročitati.

Mudraci, Štef Bartolić
Album tematski vezan za tužni Domovinski rat. Ipak, album u sebi ima toliko ljudskosti i sreće da je idealno štivo za vruće ljetne dane. Mudraci iz stripa ne provode ljeta uz more, već uz prvu linije fronte, samo sanjajući o smežuranim prstićima u vrelom plićaku.

Sophia, Danijel Žeželj
Vizualna čarolija majstora Danijela Žeželja koja vas uvlači u svijet rijetko pravednog policajca Sophije koji, eto, razbija ljetnu žegu razbijajući u to vrijeme narko i političke kartele dragoga mu grada. Danijelov grafički rukopis nedodirljiv je upravo kao i junak spomenutog stripa.


Raul Švarc

Oh, cure, Sophie Michel i Emmanuel Lepage
Predivna priča o tri djevojčice u predgrađu Pariza, njihovom prijateljstvu, odnosu s roditeljima i zajedničkom odrastanju. Michel i Lepage pričom i crtežom uvuku vas u taj svijet i ne puštaju do zadnje stranice.

Alack Sinner 1&2, Carlos Sampayo i Jodee Muñoz
Muñozi Sampayo u svom po meni najboljem zajedničkom ostvarenju. Upravo je nevjerojatno to koliko si priča i crtež pašu u ovom opusu o Alacku Sinneru, privatnom detektivu. Osim klasične detektivske forme, snažan je i ljevičarski pogled na društvene i socijalne teme.

Bernard Prince Integral 1-3, Hermann i Greg

Jedan od najboljih pustolovnih stripova svih vremena. Hermann i Greg u svojoj prvoj suradnji ostvaruju maestralno djelo na kojem su odrastale generacije čitalaca, a i budućih autora stripa.