IZLOŽBA

Najbolje od hrvatske arhitekture u znamenitoj Kockici

21.04.2016 u 13:40

  • +10

Radovi nominirani za nagrade arhitektonskog stvaralaštva u 2015. godini

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Udruženje hrvatskih arhitekata

Bionic
Reading

Otvaranje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. godini i svečana dodjela nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) održat će se 21. travnja u 20 sati u popularnoj 'Kockici', antologijskom djelu nacionalne arhitekture glasovitog majstora Ivana Vitića

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha s tom uglednom smotrom arhitektonskog stvaralaštva postavljenom u tada novoobnovljenom Francuskom paviljonu Studentskog centra, Vitićeva 'Kockica' odabrana je ne samo zbog svoje iznimne arhitektonske i prostorne kvalitete, nego i zbog aktualnosti prijedloga da se u nju preseli Vlada RH sa svojim uredima.

Kako je jedan od najvažnijih ciljeva UHA-e doprinos podizanju opće kulture hrvatskog prostora i promoviranje dostignuća hrvatske arhitekture na svjetskoj sceni, ovogodišnjim se odabirom mjesta održavanja godišnje izložbe realizacija i nagrada upozorava na vrijednosti tog prostora i potencijale samog objekta, kao jednog od vrhunaca iznimne i plodne karijere Ivana Vitića, čiju tridesetu godišnjicu smrti obilježavamo upravo ove godine.

Za vrijeme trajanja izložbe planirana su raznovrsna događanja, stručni obilasci zgrade, predavanja i radionice, kako bi i šira javnost uspjela doznati tajne tog desetljećima zatvorenog političkog bastiona.

Na prijave za godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitekata u 2015. pristiglo je ukupno 85 autorskih radova, od kojih su najbrojnije realizacije interijera (21), obiteljskih kuća i javnih zgrada (po 12) te iznenađujuće velik broj prijavljenih radova u kategoriji za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture (13).

Sve prijavljene radove ostvarene u 2015. valorizirao je Stručni savjet UHA-e u sastavu: Dražen Pejković, dipl. ing. arh., voditelj Stručnog savjeta UHA-e; Bojan Bilić, dipl. ing. arh.; Alan Kostrenčić, dipl. ing. arh.; Sabina Sabljić, dipl. ing. arh.; Dean Stubnja, dipl. ing. arh.; Ana Šverko, dipl. ing. arh.

Samo je jedna nagrada poznata, i to ona koja nosi ime Viktora Kovačića za životno djelo. Zahvaljujući svojem svestranom stručnom angažmanu, posvećenosti nastavničkom pozivu i neposrednom, konstruktivnom pristupu tu je nagradu zaslužila dugogodišnja istaknuta profesorica Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesor emerita dr. sc. Hildegard Auf Franić, dipl. ing. arh.

Ostale nagrade saznat će se tek na svečanosti 21. travnja. Uz nagradu za životno djelo dodijelit će se još četiri nagrade za koje konkuriraju sljedeći nominirani radovi (pogledati ih možete u našoj galeriji):

Za nagradu 'Viktor Kovačić' za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2015. godinu nominirani su Muzej vučedolske kulture (Radionica arhitekture i Vanja Ilić; Projektni tim: Vanja Ilić, Iva Pejić, Goran Rako, Josip Sabolić, Mario Škarijot), Pogon mrijestilišta u Ninu (Iva Letilović i Igor Pedišić) te Tržnica i ribarnica Vodice (Dinko Peračić).

Za nagradu 'Drago Galić' za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2015. nominirani su Kuća u Ulici Zelenjak u Zagrebu (Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić), Kuća za odmor na Silbi (Iva Letilović, Igor Pedišić), Kuća 032 u Zagrebu (Danijel Marasović, Filip Pochobradsky), Stambeno naselje po programu POS na dubrovačkoj Mokošici (Krunoslav Ivanišin, Lulzim Kabashi, Iva Ivas) i Stone House u Lukovom Šugarju (Davor Mateković).

Za nagradu 'Bernardo Bernardi' za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2015. godinu nominirani su Hotel Adriatic u Rovinju (Studio Franjić Šekoranja + Studio 3LHD), Restoran i kuhinja Pine Beach Resort u Pakoštanima (Dražen Juračić, Jelena Skorup) i Slomljeni pejzaž - Spomen-obilježje Gordanu Ledereru na Čukur brdu u Hrvatskoj Kostajnici (Kata Marunica i Nenad Ravnić (NFO d.o.o.) i prof. Petar Barišić, akad. kipar)

Za nagradu 'Neven Šegvić' za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture za 2015. godinu nominirani su Dobrović in Dubrovnik – Adventure in modern architecture (Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler, Ljiljana Blagojević), Hrvatska moderna arhitektura između dva rata – Nova tradicija (Tomislav Premerl), arhitektonski eseji O busenu trave pod stopalom (Tomislav Pavelić) te knjiga i izložba Prostori su-djelovanja: 20 godina planiranja Zadarske županije (Maroje Mrduljaš, Antun Sevšek, Damir Gamulin).