IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Najbolje fotografije s natječaja Photodays 2010

26.08.2010 u 12:47

Bionic
Reading

U Muzeju za umjetnost i obrt u četvrtak 2. rujna u 20 sati bit će otvorena izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja Photodays 2010

Postav, koji ostaje izložen do 10. rujna, prigodno će prezentirati Denis Redić, direktor festivala Photodays, Helena Srakočić, predsjednica ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda, te Dubravka Osrečki Jakelić, muzejska savjetnica u Muzeju za umjetnost i obrt, ujedno članica ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda. Sve fotografije s izložbe bit će uključene u Zbirku novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt.

Photodays 2010 čine najuspješnije fotografije koje je i ove godine odabrao međunarodni ocjenjivački sud festivala Rovinj Photodays, i to između ukupno 10.000 radova.

Namijenjen hrvatskim fotografima, natječaj se u sklopu festivala raspisuje svake godine, a projekt je zamišljen kao vrednovanje radova i doprinosa fotografiji u nas. Među finalistima i pobjednicima natječaja našla su se poznata autorska imena poput Stanka Abadžića, Aleksandra Novkovića i Sandre Vitaljić, kao i oni fotografi čiji je rad manje poznat široj javnosti, primjerice Jelena Blagović, Davor Konjikušić, Petra Mrša i drugi.

Izložba stoga, na neki način, pruža tek djelomičnu retrospektivu hrvatske fotografije u protekloj godini, ali svakako kvalitetan uvid u dublju perspektivu i njezin razvoj. Ukupno trideset fotografija i serija fotografija bit će predstavljeno kao dio natječajnih cjelina, što znači da će postav obuhvatiti fotografije pobjednika i finalista kategorija: ljudi, mrtva priroda, izdavaštvo, moda, akt, slobodna tema, arhitektura, priroda, profesionalni koncept te multimedija.

U Muzeju za umjetnost i obrt, kao finalisti i pobjednici u pojedinim kategorijama natječaja Photodays 2010, svoje radove izlažu: Stanko Abadžić, Aleksandar Novković, Marin i Domagoj Topić, Aleksej Orel, Dinko Cepak, Davor Sanvincenti, Ana Peraica, Davor Konjikušić, Jelena Blagović, Mladen Šarić, Mario Javorčić, Romano Decker i Dejan Kutić, Sandra Vitaljić i Miro Šimeg, Krešimir Pletikosa, Petar Trinajstić, Sanjin Strukić, Dinko Neskusil, Mario Paparela, Vedran Rihtarić, Ivana Hengl, Kristijan Vučković, Siniša Mazulović, Đani Celija, Petra Mrša, Tom Dubravec i Tomislav Veić