NAPET ŽIVOT

Najavljeno snimanje biografske drame o Angeli Merkel

19.03.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Život njemačke kancelarke Angele Merkel doživjet će svoje filmsko uprizorenje u biografskom filmu čija se premijera planira za 2017. Kako je to ujedno izborna godina u Njemačkoj, opozicija se obrušila na tu ideju, nazivajući je jeftinom političkom propagandom

Producentska kuća AVE Gesellschaft für Fernsehproduktion mbH najavila je snimanje biografskog filma pod jednostavnim naslovom 'Angela Merkel', čiju premijeru možemo očekivati 2017. Njemački producenti su za pisanje scenarija angažirali političkog novinara Dirka Kurbjuweita, urednika u Der Spiegelu te autora kritičke analize vladavine Angele Merkel, 'Alternativlos'. Do jeseni će se znati tko će glumiti njemačku kancelarku, ali i ostale poznate njemačke i svjetske političare koji će se kao likovi pojaviti u filmu.

'Angela Merkel ima napet i zanimljiv život. Ona je šarmantna i svjetski poznata te je vrijeme da svjetska publika dobije priliku vidjeti njezin život na platnu', izjavili su producenti, a scenarist Kurbjuweit ističe da će se baviti i privatnim životom njemačke kancelarke. No bit će prikazano i to kako zna manipulirati medijima, kao i Merkeličine političke borbe u stranci.

Opozicija je na vijest da u njemačka kina 2017. dolazi spektakularan biografski film o Merkel reagirala s bijesom, s obzirom na to da je u pitanju izborna godina.


Supredsjedateljica frakcije Zelenih Katrin Goering-Eckhardt izjavila je kako je to nastavak propagande vezane uz Merkel, što uključuje i ikonoklastično predstavljanje njezinog specifičnog držanja ruku, a s ljevice su ironično zapitali hoće li javne televizije ARD i ZDF možda prikazati film pred izbore. 'Merkel si može prišparati pola budžeta za predizbornu kampanju 2017. ako u kinima bude igrao ovaj film', izjavio je ljevičar Dietmar Bartsch, apelirajući na nju da ne prihvati građenje kulta ličnosti oko nje.

Inače, njemačka kancelarka već je bila portretirana u TV-filmu 'Državna afera', političkoj romantičnoj komediji u kojoj se njemačka zvijezda Veronica Ferres u ulozi kancelarke zaljubljuje u - francuskog predsjednika!