U RIJECI

Najavljena izložba švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik

  • Autor: N.B./Hina
  • Zadnja izmjena 01.12.2020 15:45
  • Objavljeno 01.12.2020 u 15:46
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Izložba švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik pod nazivom 'Loše odluke, pola zabave' otvorit će se u prostoru DeltaLaba u Rijeci 3. prosinca, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak

Izložba se postavlja u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Rukovoditeljica programa Rijeka 2020 Emina Višnić izrazila je zadovoljstvo što se i u novim okolnostima restrikcija javnih događanja uspijevaju ostvariti kulturni projekti poput ovog. Ova izložba namjenska je produkcija za EPK u Rijeci, istaknula je.

Voditelj programskog pravca Dopolavoro i direktor riječke udruge Drugo more Davor Mišković naveo je da se izložba sastoji od dva rada, 'Označen zbog političkog govora' i 'Odluke Odluke Odluke'. U prvom radu švicarski umjetnici se bave problematikom sve češćeg angažiranja algoritama u procjeni osobnosti pojedinaca i ocjenjivanja o tome koliko su "uzorni građani', rekao je.

U radu se koriste automatiziranom internetskom uslugom Ferretly, koju koriste stručnjaci za ljudske resurse pri procjeni profila na društvenim mrežama raznih kandidata, ali i službe pri dopuštenju ulaza u zemlju imigrantima, analizirajući koliko je njihovo dotadašnje ponašanje 'toksično', u odnosu prema govoru mržnje, političkom ekstremizmu, povezanošću s drogom. Aplikaciju su primijenili na 27 čelnika zemalja Europske unije i rezultate otisnuli na majicama koje će se izložiti.

U radu 'Odluke Odluke Odluke' su poslali pomoću dostavne službe 27 paketa, na kojima je s jedne strane adresa udruge Drugo more u Rijeci, a s druge udruge Aksioma u Ljubljani. Rad prati kretanje paketa, s obzirom na to da se automatski razvrstavaju i šalju dalje, ovisno o tome koju stranu s adresom očitava uređaj.

Umjetničku skupinu !Mediengruppe Bitnik (što se čita kao the not mediengruppe bitnik) čine Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo. Poznati su po ometanju nadzornih kamera, postavljanju prislušnih uređaja u zgradu opera radi prenošenja izvedbe u vanjski svijet te slanju paketa s kamerom Julianu Assangeu u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu. Izlagali su u brojnim galerijama i manifestacijama u Europi i svijetu i dobitnici su niza nagrada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!