NJEMAČKA ZEMLJA PARTNER

Najavljen program 40. varaždinskih baroknih večeri

10.03.2010 u 13:17

Bionic
Reading

Savezna Republika Njemačka bit će zemlja partner 40. varaždinskih večeri koje će se od 24. rujna do 4. listopada održavati u Varaždinu, potvrdili su na sjednici održanoj u varaždinskoj Gradskoj vijećnici članovi Festivalskog vijeća VBV-a

Tijekom 11 dana trajanja Festivala održat će se više od dvadeset koncerata, a u baroknoj će glazbi moći će uživati i publika u drugim hrvatskim županijama, kao i inozemstvu, budući da se i ove godine nastavlja tradicija održavanja koncerata izvan Varaždina. Na programu festivala je i svečani koncert u povodu 40 godina VBV-a na kojem će 1. listopada biti izvedena djela hrvatske glazbene baštine, točnije varaždinske jer se radi o Vanhalu, a izvest će ih solisti i zbor Glazbene škole Varaždin, Festivalski orkestar te Jasenka Balić-Zunić na baroknoj violini. Na programu Festivala nastupit će i tri njemačka vrhunska ansambla za baroknu glazbu.

Ravnatelj Davor Bobić izdvojio je kao vrlo atraktivan program nazvan 'A Venezia' koji će izvoditi talijanski vodeći ansambl rane glazbe Il Gardino Armonico. U povodu jubileja, Zavod za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu i VBV pripremaju znanstveni skup i dokumentarnu izložbu o četiri desetljeća Festivala. Koncertom s Varaždinskim komornim orkestrom proslavit će 45 godina umjetničkog rada čembalistica Višnje Mažuran, a svoj će doprinos proslavi dati i na natjecanjima najnagrađivaniji učenici varaždinske Glazbene škole s kojima će Varaždinski komorni orkestar održati koncert djela baroknih skladatelja.

Pohvalu programu ovogodišnjeg festivala uputio je i Srećko Šestan, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture, ističući da je varaždinski festival postigao pravu umjetničku razinu. No, i ravnatelj Šestan, kao i zamjenik varaždinskog gradonačelnika mr. Slobodan Mikac te ostali članovi Festivalskog vijeća, ukazali su na potrebu boljeg povezivanja Festivala s turističkom ponudom, pa će pred organizatorima festivala i turističkim djelatnicima u narednom razdoblju biti zadatak da pripreme projekt koji bi domaće i strane turiste, ljubitelje barokne glazbe, koji stižu u Varaždin na koncerte, duže zadržao u gradu kulture. Dvije agencije iz Beča i Kanade već su zakupile ulaznice za koncerte u Varaždinu.

Na sjednici je prihvaćeno i financijsko izvješće za prošlu godinu te plan za ovu godinu, a financiranje Festivala bit će u skladu s trenutnim prilikama, no time VBV neće izgubiti na kvaliteti.