ZAGREB FILM FESTIVAL

Nagrada Albert Kapović producentu Ivanu Maloči

13.11.2016 u 15:51

Bionic
Reading

Nagrada Albert Kapović Hrvatske udruge producenata, ove je godine dodijeljena Ivanu Maloči, jednom od najistaknutijih hrvatskih producenata koji u karijeri bilježi niz nagrađivanih filmova, a uručena mu je na otvorenju Zagreb Film Festivala

Maloča je u proteklih dvadeset i pet godina producirao više od trideset igranih filmova i više od deset televizijskih serija, koji su bili nagrađivani na filmskim festivalima u Hrvatskoj i svijetu.

Ova mu je godina osobito uspješna - njezin je početak obilježila premijera filma 'S one strane' Zrinka Ogreste na Berlinaleu, nakon koje su uslijedile brojne nagrade na međunarodnim festivalima i trijumf na Pulskom filmskom festivalu. Film je bio nominiran za najbolji europski film EFA-e, a filmski profesionalci odabrali su ga i za hrvatskog kandidata za Oscara.

O kontinuirano kvalitetnom radu svjedoči i da godinu završava uspješnom distribucijom filma 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića, koji je u Montrealu osvojio glavnu nagradu.

Ove se jeseni na Hrvatskoj televiziji nastavila i druga sezona serije 'Crno-bijeli svijet' Gorana Kulenovića, koju producira.

'Uz sve to uspio je nastaviti ustrajan rad u našoj udruzi, rad čiji je cilj unaprjeđenje naše djelatnosti, stoga, povjerenstvo ove godine nije imalo težak zadatak i jednoglasno je odlučilo da nagrada pripadne Ivanu Maloči koji se svih ovih dvadeset i pet godina nije dao obeshrabriti, a za vjerovati je da neće ni sljedećih dvadeset i pet', ističe se u obrazloženju nagrade.

U Povjerenstvu za dodjelu Nagrade Albert Kapović bili su Ankica Jurić Tilić, Vesna Mort, Vanja Andrijević, Draško Ivezić i Robert Vidić.

Ivan Maloča (Knin, 1962.) producirao je, među ostalim, filmove 'Maršal', 'Crvena prašina', 'Svjedoci', 'Tu', 'Snivaj, zlato moje', 'Dva igrača s klupe', 'Duh u močvari', 'Pjevajte nešto ljubavno', 'Iza stakla', 'Sedamdeset i dva dana', 'Sonja i bik', 'Svećenikova djeca'.

Uz igrane filmove producirao je više od sto glazbenih i promidžbenih spotova, namjenskih filmova, više od trideset dokumentarnih filmova i serija te nekoliko dramskih serija među kojima i prvi hrvatski sitcom 'Bitange i princeze'.

Dobitnik je više stranih i domaćih nagrada, među ostalim tri Velike Zlatne Arene za najbolji film i pet Zlatnih vrata Pule za najbolji film po ocjeni publike.

Nagrada je nazvana prema prerano preminulom utemeljitelju HAVC-a, a dodjeljuje se osobama čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma, čime Hrvatska udruga producenata želi odati priznanje i onima čiji doprinos boljitku hrvatskog filma često ostaje neprimijećen od javnosti, ali i same struke.

Kako ističu iz Udruge, nagrada koja nosi ime tog 'vrsnog producenta, dobrog pedagoga, hrabrog vizionara, a prije svega velikog čovjeka koji je mnogima profesionalni i moralni uzor', velika je odgovornost i onome tko ju daje i onome tko ju prima.