KNJIŽEVNOST NA LOMAČI

Nacisti su pokrali milijune knjiga diljem Europe

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 06.03.2014 09:37
  • Objavljeno 06.03.2014 u 09:37
knjige

knjige

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

U povodu prikazivanja filma 'Odred za baštinu' Georgea Clooneyja, New Yorker je objavio priču o sudbini knjiga koje su diljem Europe tijekom Drugog svjetskog rata zaplijenili nacisti, često iz privatnih biblioteka Židova koje su poslali u smrt u konclogorima

U hit-filmu 'Odred za baštinu', snimljenom prema istoimenoj publicističkoj knjizi Roberta Edsela, prikazani su doživljaji skupine likovnih stručnjaka koji su kao posebna jedinica američke vojske spašavali umjetnička djela iz nacističkih ralja u posljednjim mjesecima Drugog svjetskog rata. Manje je pak poznato da su tzv. Monuments Men pronašli i spasili tone ukradenih knjiga, koje su nacisti također otimali diljem Europe.

Nacisti su imali specifičan odnos prema knjigama, što su demonstrirali odmah po dolasku na vlast, javnim spaljivanjima navodno nepoćudnih knjiga koja su započela u svibnju 1933. Tijekom Drugog svjetskog rata, nacisti su konfiscirali tone knjiga, koje su često bile korištene kao materijal za potpaljivanje vatre, no pazili su i da sačuvaju vrijedna i rijetka izdanja. U cijeloj Europi nacisti su oduzimali čitave privatne biblioteke Židovima, ali i jezuitima, slobodnim zidarima i komunistima, s ciljem da unište sve od tzv. degenerirane umjetnosti. Neke knjige su poslane u Njemačku, jer se nakon rata planiralo otvoriti veliku knjižnicu za naciste, u kojoj bi se - između ostaloga - moglo naučiti o židovskoj povijesti, naravno, nakon posvemašnjeg istrebljenja Židova!

Zato ne čudi što je Odred za baštinu u svojem spašavanju umjetničkih djela od nacista došao i do nekoliko milijuna knjiga, koje su smjestili u sjedište pronacističke kompanije IG Farben u Offenbachu, u blizini Frankfurta. Za povratak knjiga odakle su otete bio je zadužen pukovnik Seymour Jacob Pomrenze, inače arhivar u civilnom životu, a on i njegovi suradnici morali su proći kroz doslovce vagone knjiga te pomoću oznaka, pečata i sličnih znakova identificirati odakle su ih nacisti ukrali. Na kraju ipak nije bilo moguće pronaći sve vlasnike ukradenih knjiga s obzirom na to da su mnogi poginuli u ratu, pa je u Offenbachu ostalo 2,5 milijuna primjeraka koji su većinom poslani židovskim organizacijama u SAD-u i Izraelu.

Na ovom linku možete vidjeti gdje su sve nacisti kali knjige sudeći po pečatima knjižnica koji su prepoznati u depou u Offenbachu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!