8. rujna

Na pozornici pod vedrim nebom: Eurokazova Eurijala

05.09.2023 u 08:21

Bionic
Reading

Strijela Panonska, koja će ovoga petka na zagrebačkom Bundeku otvoriti jesenski blok Eurokazova festivala Eurijala, predstava je mlade, impulzivne Ene Jagec, svestrane umjetnice u polju performansa, plesa i neverbalnog teatra čija je predstava Tijelo pretkinje ovo ljeto gostovala na prvom dijelu ovogodišnjeg izdanja Eurijale i privukla izuzetnu pažnju novinom i svježinom svog jezika i forme.

Riječ je o njezinoj diplomskoj predstavi na studiju Neverbalnog teatra Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Predstava ima za temu neprilike mlade djevojke koja odrasta u maloj sredini, okružena ljudima koji je različito doživljavaju i prate, te o događajima koji su oblikovali njezino sazrijevanje.

Izvedba se oslanja na stvarne i fiktivne situacije koje otvaraju simboličke razine naracije. Podignuta tangenta događajnosti vodi publiku od obiteljske idile, do unutarnjih komešanja protagonistice na koje utječe njezina svakodnevica, ali i kapaciteti njezinih predaka. Ona postavlja pitanja – 'Koliko sam ja svoja obitelj?', 'Koliko dugo ću još šutjeti?', 'Što će se dogoditi ako prestanem šutjeti?'

Za izvedbu je zaslužna Ena Jagec koja potpisuje i režiju u suradnji s Klarom Modrić. Oblikovanje zvuka povjereno je Emi Mezgi koja se, s Magdalenom Sklepić, pobrinula i za scen(ografij)u. Kostim je osmislila Magdalena Sklepić, dok je vizualni identitet djelo Eme Mezge, Lucije Nedjeljko te također Magdalene Sklepić.

Izvedba Strijele Panonske zakazana je za petak 8. rujna 'na pozornici pod vedrim nebom' (točna lokacija na slici), s početkom u 19 sati, a ulaz je slobodan.