VELIKO OTKRIĆE

Na Pagu pronađeni ostaci bizantske utvrde

28.03.2013 u 15:29

Bionic
Reading

Na otočiću Veliki Sikavac kod Vlašića na Pagu pronađena je bizantska utvrda iz 6. stoljeća površine oko 5000 četvornih metara, piše Novi list

Bizantska utvrda sa šest kula, dvadeset prolaza, trideset sedam objekata i dva centralna prostora prostire se na čak pet tisuća četvornih metara te se unutar nje nalazio pravi mali grad. Utvrda je izgrađena u 6. stoljeću, objekti unutar nje služili su za stanovanje, a dio njih bio je u funkciji obrta i skladišta.

Istraživanja na Velikom Sikavcu vode dr. sc. Smiljan Glušćević iz Arheološkog muzeja u Zadru i dr. Darja Grosman s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, a u istraživanjima sudjeluju studenti s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

Na prezentaciji dosadašnjih istraživanja održanom u Vlašićima Gluščević je naveo kako su na Velikom Sikavcu pronađene kremena alatka iz starijeg kamenog doba, komadić rimskog stakla, te komadi keramike i dijelovi posuđa te dijelovi keramičkih amfora iz sredine 6. stoljeća, piše Novi list.

'Pored bizantske utvrde nalazi se crkvica koja je izgrađena kasnije od utvrde. Radi se o jednobrodnoj crkvici s vidljivim zidovima apside koja je mogla biti izgrađena u razdoblju od 10. do 15. stoljeća. Izvan zidova crkve pronađen je i polukružni zid koji bi mogao biti temelj neke građevine koja je prethodila crkvici', rekao je Gluščević.

Dodao je kako je izgrađena u vrijeme bizantskog cara Justinijana koji je želio bolje zaštititi jadranski trgovački put i počeo je graditi utvrde, te je Velika Sikavca bila jedna u nizu utvrda koje su čuvale plovni put koji je vodio iz Podvelebitskog kanala.
'Mogu reći da se radi o najvećem nalazu na Jadranskoj obali u zadnje vrijeme', zaključio je Gluščević.