NAGRADNJAČA

Muzej grada Zagreba vas nagrađuje

06.12.2012 u 07:41

Bionic
Reading

Izložba posvećena zagrebačkoj industrijskoj baštini između dva Svjetska rata otvorena je u Muzeju grada Zagreba pod nazivom 'Industrijski centar Države: Zagrebačka industrijska baština 1918. -1945.'. A mi smo za svoje čitatelje pripremili 40 plakata s temom izložbe.

Izložba je, koncepcijski gledano, podijeljena na povijesni i umjetnički dio. Povijesni dio postavljen je u potkrovlju muzeja gdje se inače održavaju studijske izložbe, a sastoji se od četiri tematske cjeline: političko-ekonomski razvoj, urbanizam, demografija i posebni industrijski objekti. Umjetnički dio izložbe smješten je u ulaznom hodniku muzeja, a sastoji se od fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu na temu Klaonice u Heinzelovoj ulici.

Izložba obiluje faktografskim podacima koji su prezentirani uz bogat dokumentarni materijal poput fotografija, tlocrta, presjeka, maketa, grafova, plakata, a postav tih materijala posebno je zanimljiv. Naime, eksponati su postavljeni ili otisnuti na bijele kutije, kompozicijski naslagane vertikalno jedna na drugu što ostavlja dojam industrijskog skladišta. S druge strane, velika količina tih kutija podsjeća na tipične, serijske industrijske proizvode što također odgovara temi izložbe i nadopunjuje njenu osnovnu ideju. Dojam industrijske atmosfere pojačavaju i tipični stolci bez naslona koji za razliku od kutija ipak imaju funkcionalnu svrhu.

Posebna pozornost posvećena je najvećim arhitektonskim kompleksima poput Gradske klaonice i stočne tržnice u Heinzelovoj ulici, ljevaonici željeza i metala braće Ševčik, tvornici Arko, prvoj hrvatskoj tvornici ulja u Branimirovoj ulici, tvornici svijeća Iskra, tvornici olovaka Penkala, tvornici Franck te carinskim i javnim skladištima. Izložba ne prikazuje ukupno industrijsko nasljeđe već je autorskim izborom kustosa izložbe, Gorana Arčabića, izdvojeno osam spomenutih sklopova koji su istaknuti zbog stupnja očuvanosti izvornih građevina, njihovog značenja u povijesnom kontekstu, vrijednosti arhitekture, sačuvanosti interijera te opasnosti od propadanja.

Osvojene plakate dobitnici će preuzimati u Muzeju grada Zagreba.

Dobitnici:

Ana Livun
Natanel Hranilović
Marko Marcetic
Ana Pavković
Tomislav Čuljat
Nikolina Mamlić
Andrea Rakošec
Tamara Barešić
Aleksandra Čavrag – Tomašinec
Silva Schwarzwald Vrščak
Tena Mužević
Toni Lučić
Irena Bešenski
Ljerka Golubić Bregant
Tatjana Potkonjak
Jasminka Rožan
Mirna Smojver
Ivana Zorić
Jasna Andrišević Bittner
Thiago Gosaric Barros
Dunja Turkalj
Nikolina Kruk
Andrej Broz
Sunčica Pleša
Andrea Gašparović
Lydia Kadojić Balasko
Davor Marković
Danica Brdar
Iva Gašparović
Davor Hrelja
Sandra Špiljar
Karla Kostadinovski
Dora Buljan
Franciska Mavrić
Mario Terman
Savo Orozović
Marino Dujmović
Ana Poslončec
Martina Gerovac
Andreja Špoljarec