REVOLUCIONARAN PROJEKT

Munch, Vermeer i Manet dolaze i u hrvatska kina!

04.03.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Mogu li slavne izložbe dobiti titulu blockbustera? Projekt 'Exhibition', nova serija filmova posvećena izložbama Maneta, Muncha i Vermeera, prikazat će se u više od 70 kinodvorana u Engleskoj, kao i u 30 zemalja diljem svijeta, uključujući Hrvatsku

Izložbe su u klasičnom smislu uvijek ograničene lokalnom publikom, a pionirski projekt 'Exhibition' prvi put nudi priliku da milijuni gledatelja uživaju u vrhunskim umjetničkim ostvarenjima bez obzira na zemlju u kojoj su izložbe postavljene.

Organizatori projekta jednostavno nazvanog 'Izložba', tvrtke zadužene za produkciju, Seventh Art Productions i BY Experience, preuzeli su realizaciju novog filmskog događaja koji bilježi izložbe slavnih slikara te približava sadržaj umjetničkih remek-djela širokoj publici u suvremenoj digitalnoj tehnologiji.

Autori dokumentaraca nastoje dati odgovore na pitanja što leži iza postavljanja ambicioznih izložbi u kreativnom, ali i tehničkom smislu, što određena kolekcija slika otkriva o određenom povijesnom razdoblju te što možemo naučiti o instituciji koja postavlja izložbu.

Redatelj filmova je nagrađivani dokumentarist umjetničkih projekata Phil Grabsky koji je već režirao 'Leonardo Live', film o retrospektivi slika Leonarda da Vincija u londonskoj Nacionalnoj galeriji, a u novom serijalu prikazat će pozadinu priče o pripremanju tri velike izložbe, Maneta, Muncha i Vermeera, te približiti gledateljima iskustvo prolaska cijele ture kroz muzeje uz pratnju vodiča. Osim toga, u filmove je uključena biografija svakog umjetnika kako bi gledatelji bolje i potpunije doživjeli kontekst izloženih djela.

Prvi film, o izložbi 'Manet: Portraying Life', održanoj u londonskoj Kraljevskoj akademiji umjetnosti, premijeru ima 11. travnja. Nakon toga slijedi film o izložbi Edvarda Muncha u Nacionalnom muzeju i Munch muzeju u Oslu, u kojem će autori filma prezentirati 220 umjetnikovih slika.

Nacionalna galerija u Londonu u listopadu će osigurati sineastima pristup izložbi i djelima Johannesa Vermeera


U Kraljevskoj akademiji umjetnosti postavljena je 'Manet: Portraying Life', prva velika izložba u Engleskoj posvećena životu i radu francuskog slikara Edouarda Maneta, koja nudi osvrt na njegovu cjelokupnu karijeru. Gledatelji diljem svijeta moći će iskusiti zahtjevne i detaljne pripreme izložbe iza kulisa te minuciozan prikaz Manetove biografije i događaja iz 19-stoljetnog Pariza.

U londonskoj Nacionalnoj galeriji održana je izložba pod nazivom 'Vermeer i glazba' fascinantnog slikara Johannesa Vermeera, proslavljenog portretom 'Djevojka s bisernom naušnicom'. Fokus je na njegovom odnosu s glazbom koja mu je bila najomiljenija preokupacija. Film prikazuje više od izložbe te nastoji donijeti cijelu priču o Vermeerovu životu, jer osim izloženih slika detaljno prikazuje i ostale umjetnikove radove.

Norveška ove godine slavi 150. godišnjicu rođenja Edwarda Muncha, slikara koji je bio najbitnija figura moderne umjetnosti i ekspresionizma. Izložba 'Munch 150' postavljena u Nacionalnom muzeju i Munch muzeju u Oslu jedinstven je i nezaobilazan umjetnički događaj. Mnogima je umjetnik najpoznatiji kao autor slike 'Krik', ali njegov cijeli opus daje uvid u rad jednog od najvećih svjetskih umjetnika. Film prikazuje proces pripremanja izložbe te donosi nikad prije otkrivene detalje iz umjetnikove biografije.

Redatelj Phil Grabsky tvrdi da je projekt za njega pionirski i da mu predstavlja neopisivo uzbuđenje i izazov.

'Inspiriran sam željom da podijelim oduševljenje velikim slikarskim majstorima i njihovim nedavnim izložbama sa svima na svijetu, od Kanzasa do Adelaidea, od Osake do Naplesa, od Glasgowa do Cape Towna', kazao je.

Povjesničar umjetnosti Tim Marlow, zadužen za vođenje publike kroz Manetovu izložbu, objašnjava da projekt nudi priliku prevođenja nečeg tako izuzetno snažnog kao što je doživljaj velikih slikarskih djela u filmsku formu, što omogućuje gledatelju da se približi iskustvu promatranja uživo što je više moguće. Ponekad kamera otkriva nijanse koje su nevidljive golim okom.

Ostale zemlje koje su, osim Hrvatske, potvrdile prikazivanje serije dokumentaraca su Argentina, Australija, Kanada, Čile, Češka, Danska, Francuska, Gvatemala, Mađarska, Indija, Italija, Malta, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Poljska, Rusija, Švedska i Švicarska.