nakon 25 godina

Motovun film festival zadnji put na toj lokaciji, seli na brdo kod Delnica

24.07.2023 u 22:01

Bionic
Reading

Tradicionalnom zdravicom, punom emocija, Cinehill Motovun Film Festival oprostio se u ponedjeljak navečer s dosadašnjom lokacijom u Motovunu gdje su na prepunom motovunskom trgu publika, gosti i organizatori nazdravili za 25 prekrasnih godina filmova, veselja i sjajne atmosfere na tom istarskom brdu

Festival se, po novom, seli s 277 metara motovunske nadmorske visine na planinskih 1.035 metara na brdo Petehovac iznad Delnica. U posebno uređenom, bajkovitom okruženju od 26. do 29. srpnja festival počinje novu priču uz koncepciju sličnu dosadašnjoj – mnogo nezavisnih filmova, glazbe, umjetničkih i drugih zbivanja s mnogo opuštanja i hedonizma.

Dodijeljene nagrade kratkometražnim filmovima, najbolji 'Tremor'

Tijekom večeri dodijeljene su nagrade za cijenjenu festivalsku konkurenciju kratkometražnih filmova. Žiri je najboljim u programu Cinehill kratki proglasio film 'Tremor' njemačkog redatelja Rudolfa Fitzgeralda Leonarda.

'Kao portret čovjeka s invaliditetom, Tremor utjelovljuje ideju kinematografije koju žiri želi braniti i njegovati: beskompromisan, bez straha uznemiriti publiku i prekrasan u svojoj sirovosti. Poput njegovog glavnog protagonista, to je film koji ne želi biti definiran očekivanjima ili samosažaljenjem', stoji u obrazloženju žirija.

Istodobno, žiri je odlučio da će ovogodišnji kandidat Cinehill Motovuna za Europsku filmsku nagradu biti topli i iskreni turski film 'Nečuveno' redatelja Ramazana Kilica, i to 'zbog jednostavnog i autentičnog prikaza o suprotstavljanju cenzuri na dječje revolucionaran način'. Posebno priznanje žirija dobio je francusko-kolumbijski film 'All-Inclusive' redatelja Duvána Duquea Vargasa.

Ostale festivalske nagrade bit će dodijeljene nakon drugog dijela Cinehill Motovuna na Petehovcu u Gorskom kotaru.

Program na Petehovcu počinje u srijedu, glumcu Zdenku Jelčiću nagrada za 50 godina stvaralaštva

Uvod u nastavak festivala bit će projekcija epizode serije 'Kapelski kresovi' ovog utorka u Lokvama. U seriji snimanoj prije gotovo pet desetljeća upravo u Gorskom kotaru jednu od uloga, koja ga je kasnije obilježila, odigrao je glumac Zdenko Jelčić kojem će tijekom festivala na Petehovcu biti dodijeljena nagrada za 50 godina filmskog stvaralaštva.

Filmski program na Petehovcu počet će ove srijede projekcijom talijanske apokaliptične eko-drame 'Suša' redatelja Paola Virzìja, o trogodišnjoj nestašici vode u Rimu. Istog dana počet će i popratni program, a u sklopu događanja o suživotu s prirodom, održat će se radionica 'Oči u oči s pticama grabljivicama'. Prvi dan petehovačkog programa obilježit će i nastup jednog od najmlađih DJ-a na svijetu – osmogodišnjeg DJ-a Svemira koji funk i slične žanrove „pušta“ s ploča, a večer će završiti uz nastup Mile Kekina.

Četiri dana goranskog užitka obilježit će atraktivan filmski program sastavljen od velikog broja nagrađenih filmova i festivalskih hitova, ambijentiranih u raznim dijelovima svijeta. Među njima su intrigantna bugarska drama 'Blagina pouka', kazahstanski film ceste za dobro raspoloženje "Gorski luk" i poetičan kanadski film o odrastanju 'Jezero Falcon' i poljski 'Kruh i sol' koji tematizira netrpeljivost prema migrantima.

U bogatom glazbenom programu nastupit će i Miach, Djeca te bendovi 4head i Skupljači perja, kao i Filip Riđički i Mario Kovač u ulogama DJ-a, a posebna atrakcija bit će projekcija kultnog glazbenog filma 'The Rocky Horror Picture Show'.

Nizom raznih događanja ukazat će se na potrebu očuvanja okoliša i suživot s prirodom poput radionica o divljim životinjama, pješačkih tura i vježbanja joge.