ZAGREB, 2. SVIBNJA

Monika Leskovar premijerno u Celibidache triju

01.05.2011 u 11:38

Bionic
Reading

U ponedjeljak navečer, u crkvi sv. Marka na festivalu sv. Marka prvi put će u sastavu Celibidache trija nastupiti omiljena zagrebačka violončelistica Monika Leskovar. Na programu je J. S. Bach

Proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovarkoja je trenutačno solo violončelistica Minhenske filharmonije, u ponedjeljak, 2. svibnja u 19,30 sati prvi će put nastupiti kao članica uglednog Celibidache trija Minhenske filharmonijei to na festivalu sv. Marka. Uz Moniku će svirati i koncertni majstor Minhenske filharmonije Lorenz Nasturica te solo violist orkestra Burkhard Sigl.

'Biti solo čelistica u Minhenskoj filharmoniji za mene je velika čast i odgovornost koja me veseli i obogaćuje u smislu umjetničkog razvoja. Sviranje u orkestru za mene je novo iskustvo, no za moju solističku karijeru preostaje mi dovoljno vremena. U crkvi sv. Marka svirati ćemo Goldberg varijacije J. S. Bacha i to obrade za gudački trio', ističe Monika Leskovar.

Na pitanje osjeti li se u Minhenskoj filharmoniji još utjecaj njihova nekadašnjeg legendarnog šefa, rumunjskog dirigenta Celibidachea, Monika odgovara potvrdno. 'Utjecaj Celibidachea jako se osjeća u orkestru. Bio je kao 'guru' za glazbenike. Izgradio je poseban zvuk orkestra, tradiciju izvedbe i naučio glazbenike slušati jedan drugoga. Iako ima sve vise mlađih članova, duh Chelibidachea i dalje živi u tom orkestru', kazala je Monika Leskovar koja je već godinama neupitna miljenica zagrebačke publike.

Monika Leskovar i Giovanni Siollima na amsterdamskom čelističkom bijenalu