USUSRET VALENTINOVU

Moderne ljubavne priče koje će osvojiti srca čitatelja

13.02.2014 u 10:00

Bionic
Reading

'Seks i grad' zavijen u crninu, ljubavna priča koja odjekuje vriskovima Američkog građanskog rata te memoari urednice ljubavnih romana našli su se na listi deset modernih ljubića koje ljubitelji žanra ne bi trebali propustiti

Književni kritičari stranice Kirkus ususret proslavi Dana zaljubljenih donose pregled modernih ljubavnih romana koji će lako osvojiti srca čitatelja.

Iako je ljubav jedna od najstarijih književnih tematskih preokupacija, u rukama agilnog i uzbudljivog autora može se pretvoriti u nešto sasvim novo. Knjige uvrštene na ovu listu dobar su primjer kvalitetnih suvremenih ljubavnih romana koje krase odlični uvidi o kompleksnosti ljudskih odnosa. Iako su dvije knjige starijeg datuma, ipak su dospjele na listu zbog suvremenosti pristupa 'pitanjima srca'.

'The Widow's Guide to Sex and Dating', Carole Radziwill
Na tragu uspjeha memoara 'What Remains' iz 2005, u kojima je pisala o smrti svog supruga, nećaka Jackie Kennedy Onassis, u novoj knjizi autorica se bavi pravim njujorškim 'očajnim kućanicama'. Pomalo mračan ali i duhovit, roman je autobiografska priča o mladoj udovici s Manhattana koja traži ljubav na krivim mjestima. Iznova i iznova. Kritičari su ga prozvali 'novim 'Seksom i gradom' zavijenim u crninu'.

'I Shall Be Near to You', Erin Lindsay McCabe
Debitantski roman autorice odjekuje krikom i bijesom, smradom i pucnjavom Američkog građanskog rata, a u središtu svega sjajna je priča o ljubavi koja preživljava sve nedaće. 'Baziran na često zaboravljenoj prošlosti, roman nudi dojmljive likove kroz koje ponovno proživljavamo našu nacionalnu kataklizmu', stoji u jednoj od kritika.

'Romance is My Day Job: A Memoir of Finding Love At Last', Patience Bloom
Cijenjena veteranka u uređivanju ljubavnih priča za Harlequin napisala je domišljate i zabavne memoare o svojoj povijesti bavljenja romansama. U konačnici u njezinoj ispovijedi ne nalazimo konkretnu romansu, već nešto puno eluzivnije: oglede o intimnosti. Iako će romansa brzo uvenuti ako je uvjetovana samo romantičnim predodžbama o stalnoj zaljubljenosti, autorica se bavi mjestima na kojima prava ljubav tek počinje.

'The Rosie Project', Graeme Simsion
Debitantski uradak australskog autora o briljantnom, ali emocionalno nedostupnom genetičaru koji razvija program za spajanje potencijalnih partnera, međutim nailazi na ljubavne izazove, 2012. je osvojio književnu nagradu Victorian Premier za neobjavljeni rukopis.

'Dirty Love', Andre Dubus III
Dubus se bavi 'anatomijom' seksualnih i ljubavnih odnosa u suptilnim i nenametljivo povezanim pričama.

'Do or Die', Suzanne Brockmann
Odvjetnica Phoebe Kruger preuzela je parnicu klijenta Iana Dunna, protiv njegove volje, kako bi spasili dvoje otete djece. Uskoro počinje uviđati da će njihove akcije ugroziti brojne živote i sudbine te promijeniti njihove ljubavne priče.

'Longbourn', Jo Baker
'Nastavci i prequeli rijetko doprinose originalima, ali jednostavan i istodobno inspirativan tekst Jo Baker odmah nakon objavljivanja postao je bestseler', napisali su kritičari. Neodoljiv remake 'Ponosa i predrasuda' mijenja perspektive alterirajući i poigravajući se s poznatim verzijama događaja kroz poglede slugu.

'That Part Was True', Deborah McKinlay
Slavni britanski pisac u svom novom djelu upoznaje čitatelje s neobičnom ljubavnom aferom koja se odvija putem pisama i e-mailova koje razmjenjuju uspješni američki pisac i usamljena, imućna Britanka. Iako likovi nisu impresivni, McKinley s nevjerojatnom lakoćom izbjegava romantične klišeje i u tome leži čar romana.

'Love Me', Rachel Shukert
Očaravajući roman, sudeći po kritičarima, kombinacija je legendarne 'Dolina lutaka' i tinejdžerskog serijala 'Tračerica'. U nastavku romana, 'Startruck' iz 2013, ulozi su veći, borbe su žešće, a drama probija stropove čitateljskih očekivanja.