SLAVNA SPISATELJICA TVRDI:

'Moderna slika Mahatme Gandhija je laž'

21.07.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Nagrađivana indijska spisateljica Arundhati Roy propituje ulogu indijskog političara čija je doktrina o izbjegavanju nasilja bila utemeljena na kastinskom poretku te ga optužuje za diskriminaciju

Arundhati Roy, autorica slavnog romana 'Bog malih stvari', zatražila je da se institucije koje nose ime Mahatme Gandhija – preimenuju.

Tijekom svog govora na sveučilištu Kerala, u indijskom gradiću Thiruvananthapuramu, 52-godišnja književnica opisala je kolektivnu suvremenu sliku Gandhija kao 'čistu laž'.

'Vrijeme je da otkrijemo nekoliko istina o osobi čija je doktrina nenasilja bila utemeljena na prihvaćanju najbrutalnije društvene hijerarhije u povijesti - sustavu kasti. Zar zbilja moramo nazivati naše škole i fakultete po toj osobi?', zapitala se Roy

Njezin govor izazvao je bučne i ogorčene reakcije Gandhijevih potomaka te skeptično-suzdržane odgovore iz kruga indijskih povjesničara. Naime komentari književnice dio su dugogodišnje rasprave o Gandhijevom pogledu na kaste.

'Biti otvoren jedna je stvar, ali biti toliko zadovoljan svojim neznanjem druga je priča. Ovo je samo pokušaj za ostvarivanjem publiciteta', kazao je Tushar Gandhi, prapraunuk indijskog vođe nacije koji se izborio za nezavisnost Indije putem nenasilne revolucije.

Profesorica Mridula Mukherjee, stručnjakinja za pitanja suvremene indijske povijesti, smatra da je spisateljičina kritika - promašena.

'Gandhi je posvetio većinu svog života i rada boreći se protiv predrasuda koje su donijele kaste. Njegovi napori bili su usmjereni na promicanje filozofije nenasilja i uvođenje društvenih reformi bez stvaranja novog vala mržnje', zaključila je povjesničarka.