SKUPLJENO U 5 GODINA

Moderna galerija izlaže nove akvizicije

26.01.2015 u 14:50

Nove akvizicije u Modernoj galeriji

Izvor: Promo fotografije / Autor: Vlaho Bukovac

Bionic
Reading

Moderna galerija otvara u utorak izložbu svojih novih akvizicija, od kojih svaka ima svoju priču o tome kako je stigla do tog muzeja - riječ je o 140 od 375 novih djela prikupljenih u proteklih pet godina, a tom se izložbom obilježava i 110. obljetnica galerije.

Izložbom su obuhvaćene sve generacije umjetnika, njihove slike, skulpture, medalje koje proširuju uvid u sumu vrijednosti hrvatske moderne baštine, počevši od velikana Vlaha Bukovca, Gabrijela Jurkića, Maksimilijana Vanke, Ignjata Joba, Krste Hegedušića, Miljenka Stančića. Od darovanih umjetnina za zbirke recentnog likovnog stvaralaštva tu su Damir Mataušić, Ivan Kožarić, Nikola Koydl, Josip Pino Trostmann, te mlađi autori Tomislav Buntak, Anabel Zanze, Martina Grlić, Stipan Tadić i Stjepan Šandrk.

Od osnutka prije 110 godina fundus Moderne galerije narastao je na više od deset tisuća umjetnina, a posebno smo ponosni na remek-djela koja su nabavljena u proteklih pet godina i uvjetima opće gospodarske stagnacije, rekla je autorica izložbe Lada Bošnjak Velagić na konferenciji za novinare. Najveći broj novostečenih slika, crteža, grafika, skulptura i medalja Galeriji su darovali sami autori, njihove obitelji ili nasljednici, 342 djela su darovana, 29 ih je otkupljeno, a četiri su proizašle iz postojećeg fundusa, dodala je.

Bošnjak Velagić kaže kako svako to djelo ima svoju priču, a neke od njih su i vrlo dirljive. Primjerice, "Portret Dore Pejačević" Maksimilijana Vanke darovao im je njezin sin Theodor Lumbe u poodmaklim godinama. On nikada nije upoznao svoju majku s obzirom na to da je umrla nekoliko tjedana nakon što ga je rodila, a otac, austrijski časnik nevoljko je o njoj govorio. Theodor je tek kasnije počeo istraživati o svojoj majci i odlučio vratiti sliku u Hrvatsku gdje je smatrao da je bila sretna. Ta slika sada nije izložena jer je na izložbi u Gradskom muzeju u Vukovaru.

Oporukom Zlate Janković fundus Moderne galerije obogaćen je brojnim antologijskim djelima Karla Mijića koja su nekad bila vlasništvo umjetnikove kćeri slikarice Inke - 28 slika i crteža, osam grafičkih matrica i dva bloka skica, dok je slika Jose Bužana "Sudbina" iz 1934. dospjela u muzej s Floride nakon smrti hrvatskog iseljenika Dannyja Torticha.

Dogovor o donaciji autorice Nade Falout započet 2012. prekinula je njezina smrt, a njezin je sin dogovorenu donaciju proširio darujući Modernoj galeriji čak 16 slika, kolaža i crteža reprezentivnih za posljednja dva desetljeća njezina stvaralaštva.

Prvi put izložit će se instalacija Ivana Kožarića "Posvećenje berberske keramike", uz popratne fotografije, nastali 2007. kada je kipar gostovao kod Darka Bekića, tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Maroku, slažući u vrtu rezidencije konstrukciju od keramičkih vrčeva, zdjela i tanjura koju 'škropi' nijansama zelene boje.

Uz potporu donacije Zaklade Adris, Moderna galerija je otkupila tri remek-djela, "Na Dravi" Krste Hegedušića, "Put u vječnost" Gabriela Jurkića, "Umjetnikova kći u vrtu" Vlaha Bukovca.

Djela za izložbu izabrana su prema kriteriju rariteta, razvnovrsnosti likovnih medija te uloge pojedinih umjetnika i djela, dio građe izložen je u sklopu stalnog postava na drugom katu, a dio u osam privremeno ispražnjenih dvorana prvog kata Galerije. S tog je kata dio djela posuđen za izložbu "Demon moderniteta" koja se uskoro otvara u talijanskom Rovigu, te za turneju retrospektive Miroslava Kraljevića koja u veljači završava u Dubrovniku.

Biserka Rauter Plančić ravnateljica Moderne galerije, rekla je kako su nove akvizicije proširile sve zbirke, a dobivene su unatoč kritičnoj situaciji s financiranjem kulturnih djelatnosti iz državnih sredstava i zahvaljujući stalnoj komunikaciji s umjetnicima i praćenjem zbivanja na terenu kao jednom od najvažnijih kustoskih zadaća.

Izložba "Nove akvizicije Moderne galerije 2009.-2014." bit će otvorena do 22. veljače.