KAZALIŠNI OSCARI

Mjuzikl 'Hamilton' osvojio 11 nagrada Tony

13.06.2016 u 18:10

Bionic
Reading

Svečanost 70. dodjele američke prestižne kazališne nagrade Tony održana je u nedjelju navečer u newyorkškom kazalištu Beacon gdje je 11 kipića odnio mjuzikl 'Hamilton'

Mjuzikl 'Hamilton', inspiran životom američkog političara i borca za neovisnost od britanske kolonijalne vlasti s kraja 18. i početka 19. stoljeća Alexandera Hamiltona bio je nominiran u 16 kategorija za nagradu Toni, a odnio je pobjedu u 11, među kojima za najbolji mjuzikl, glumca i koreografiju.

'Hamilton' je dobio najviše nominacija otkako je utemeljena ova nagrada 1947. godine, no nije uspio srušiti rekord po broju osvojenih nagrada, koji s 12 osvojenih kipića drži mjuzikl 'The Producers' iz 2001. godine.

Osim što je proglašen najboljim mjuziklom, 'Hamiltonu' je nagradu Tony pripala i za najbolji libreto mjuzikla (Lin-Manuel Miranda), najbolju originalnu glazbu, najbolju kostimografiju u mjuziklu (Paul Tazewell), najbolje oblikovanje svjetla u mjuziklu (Howell Binkley), najbolju režiju mjuzikla (Thomas Kail), najbolju koreografiju (Andy Blankenbuehler) i najbolje orkestracije (Alex Lacamoire). Od glumačke postave nagradu su osvojili Leslie Odom Jr. za najbolju glavnu mušku ulogu u mjuziklu, Daveed Diggs za najbolju sporednu mušku ulogu u mjuziklu i Renee Elise Goldsberry za najbolju sporednu žensku ulogu u mjuziklu.

'The Humans' je dobio nagradu za najbolju predstavu, a 'The Color Purple' za najbolju obnovu mjuzikla.

Nagradu za najbolju obnovu drame odnio je 'A View From the Bridge'.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu u mjuziklu osvojili su Cynthia Erivo za ulogu u 'Color Purpleu' i Leslie Odom Jr. u 'Hamiltonu'. Najbolja glumica u predstavi ove godine je Jessica Lange, a tu nagradu donijela joj je uloga u predstavi 'Long Day's Journey into Night'. Najboljim glumcem u predstavi proglašen je Frank Langella ('The Father').

Nagrada Tony dodjeljuje se za postignuća u radu američkog kazališta. Nagrade koje dodjeljuje žiri od 700 članova broadwayskim predstavama smatraju se ekvivalentom Oscara (za film), Emmyja (za televiziju) i Grammyja (za muziku).