NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR

Ministarstvo kulture uštedjelo 9 milijuna kuna

30.05.2014 u 09:11

Bionic
Reading

U Ministarstvu kulture jučer je potpisan Granski kolektivni ugovor za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna, što će na godišnjoj razini omogućiti uštedu od devet milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva kulture

Pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske u sastavu Berislav Šipuš, Vladimir Stojsavljević, Tomislav Jelić i Irena Cvitanović i Pregovarački odbor Sindikata u sastavu Ivica Trubić, Ljubica Pilić i Tomislav Kiš pristupio je pregovorima te nakon održanih kolektivnih pregovora dogovorio tekst novog GKU-a za zaposlenike u ustanovama kulture koje se financiraju iz državnog proračuna. Od kraja 2012, kada je započelo pregovaranje, pa do 9. svibnja 2014, kada je u Ministarstvu kulture GKU parafiran, održano je dvadesetak sastanaka.

Novi GKU se odnosi na zaposlenike čije se plaće osiguravaju u državnom proračunu, a rade u ustanovama u kulturi kojima je Republika Hrvatska osnivač ili suosnivač. Za zaposlenike koji rade u ustanovama kojima su osnivači općine i gradovi sklapaju se, između sindikata i gradova i općina, zasebni kolektivni ugovori.

Novim GKU-om ostvaruju se uštede po pitanju određenih dodataka na plaću koji su smanjeni ili izostavljeni. Tako je u odnosu na važeći GKU izostavljen dodatak iz članka 31. na radni staž u djelatnosti kulture (4, 8 i 10 posto), a iz Dodatka Granskom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u ustanovama kulture čije se plaće osiguravaju iz državnog proračuna (NN 77/2007) dodaci u rasponu od 0,6 do 0,26 na osnovni koeficijent složenosti poslova iz članka 3., dodatak od 0,13 i/ili 0,16 na dva položena stručna ispita iz članka 4., dodatak od 10, 11 i 12 posto za zaposlenike u administrativnim, financijskim i tehničkim službama iz članka 6., dodatak od 8 posto iz članka 7. za čišćenje i održavanje ovisno o kvadraturi površine. Također, smanjen je dodatak na osnovnu plaću iz članka 8. za poslove voditeljstva u odjelima, programima i drugo te za radna mjesta za koja se zahtijevaju posebna znanja i vještine u radu s osobama s invaliditetom za 50 posto, tj. umjesto dodatka od 10 posto u novom GKU predviđen je dodatak od 5 posto.

Osim navedenog dodatka od 5 posto za poslove voditeljstva, predviđeni su i dodaci od 10 posto na osnovnu plaću za sve zaposlenike te od 5 posto za zaposlenike na poslovima u administrativnim, financijskim i tehničkim službama, kao i na poslovima čišćenja. (Napominjemo da se svi navedeni dodaci kumuliraju.) Navedenim dodacima ublažit će se daljnje veće smanjenje plaća zaposlenika koje su 1. ožujka 2013. umanjene za 3 posto.

Na godišnjoj razini radi se o uštedi koja iznosi cca 9.000.000 kuna, s time da će od 1. lipnja 2014, otkada se treba primjenjivati novi GKU, do kraja 2014. ušteda iznositi cca 5.430.000 kuna. Napominjemo da je u ovaj iznos uključen i dodatak na radni staž u djelatnostima kulture (4, 8 i 10 posto) koji je do sada isplaćivan temeljem članka 53a Dodatka III. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (dodatak za kulturu – NN 64/06), a koji je stavljen izvan snage 1. travnja 2014. stupanjem na snagu Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža (NN 41/14), navodi se u priopćenju Ministarstva.