NIJE PRVOAPRILSKA

Ministarstvo kulture potvrdilo vlastiti demanti BBC-ja!

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 01.04.2010 15:59
  • Objavljeno 01.04.2010 u 14:01
Božo Biškupić

Božo Biškupić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Koliko god je bizarno zvučala informacija da se hrvatska delegacija na Konvenciji o međunarodnoj trgovini osramotila ne znajući odgovor na pitanje koji je glavni grad Katara, još bizarnijim čini se potez Ministarstva kulture koje je, tri dana nakon što je demantiralo informaciju novinara BBC-ja, objavilo da je taj demanti vjerodostojan

Vjerojatno svjesni da njihov demanti neće biti ozbiljno shvaćen u domaćim medijima, iz Ministarstva kulture zatražili su dodatne dokaze od organizatora konferencije u Dohi kojima bi još jednom potvrdili da njihovi zaposlenici dobro barataju geografskim pojmovima.

Time su pokazali najtragičniji dio ove bizarne priče koju je pokrenuo BBC. Pokazali su koliko je hrvatska javnost nesklona vjerovati državnim institucijama i koliko su te institucije svjesne kako ih percipiraju oni kojima su na usluzi, hrvatski građani. Dok se hrvatska javnost  smijala navodnom neznanju dvoje hrvatskih predstavnika na katarskoj konferenciji, Ministarstvo je stručnjacima koji su Hrvatsku predstavljali u Dohi dalo dodatnu pljusku tražeći potvrdu njihova glasanja, kako se pokazalo, glasanja kojim se testirala tehnička ispravnost elektroničkog sustava.

Treba li za to kriviti novinara BBC-ja i pitati se zašto hrvatski čitatelji vjeruju da je taj medij prenio savršenu istinu ili domaće institucije, u ovom slučaju Ministarstvo kulture koje, očito je, više ne vjeruje ni svojim zaposlenicima?!

Podsjetimo, prošlog vikenda domaćim medijima odjeknula je vijest prenesena s BBC-ja u kojoj novinar Adam Mynott izvještava da jedino predstavnici hrvatske i kamerunske delegacije na Konvenciji o međunarodnoj trgovini divlje flore i faune održanoj u Dohi nisu znali da je grad u kojem borave ujedno i glavni grad Katara.

Ministarstvo kulture ubrzo je demantiralo britanskog novinara obrazloživši pritom da se radilo o testnom glasanju kojim se isprobavala ispravnost elektroničkog sustava za glasanje te da su hrvatski delegati odgovorili točno na postavljeno pitanje, premda se radilo o testiranju ispravnosti uređaja, napomenulo je Ministarstvo u svom demantiju objavljenom 29. ožujka.

Da nisu odgovorili s 'Ne' na pitanje 'Je li Doha glavni grad Katara?', odgovorilo je i dvoje delegata, Ana Kobašić i Aljoša Duplić.

Potom se na njihov demanti javio novinar BBC-ja Adam Mynott koji je u Jutarnjem listu izjavio da Ministarstvo kulture laže. No, Ministarstvo kulture nije posustajalo u svojoj namjeri da obrani čast svojih izaslanika prisutnih na katarskoj konferenciji te je 31. ožujka na svojim stranicama objavilo da je njihov demanti – potvrđen!

Kako priopćuju, dobili su odgovor glavnog tajnika Willema Wijnstekersa, koji potvrđuje da hrvatska delegacija nije krivo odgovorila na pitanje postavljeno tijekom probnog glasanja i da će tajništvo CITES-a zapis sa sastanka i rezultate glasanja poslati Ministarstvu kulture čim budu dostavljeni iz Dohe u Ženevu, što očekuju sljedeći tjedan. Spašavanju obraza Ministarstva kulture pridružilo se i Ministarstvo zaštite okoliša RepublikeČeške koje u svom pismu hrvatskim kolegama ističe da ovakvo izvještavanje o rezultatima testiranja ispravnosti elektroničkog sustava za glasanje smatraju besmislenim.

Ništa manje smislenim čini se i ovaj potez Ministarstva kulture koje je potvrdu svog demantija moralo zatražiti na višim, inozemnim instancama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi