ZORAN FILIPOVIĆ

Ministar Hasanbegović otvorio izložbu fotografija 'Zagrebačka džamija'

  • Autor: M. C.
  • Zadnja izmjena 21.04.2016 09:16
  • Objavljeno 20.04.2016 u 21:40
Zlatko Hasanbegović

Zlatko Hasanbegović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović u srijedu je u Galeriji PM u prostoru Hrvatskoga društva likovnih umjetnika otvorio izložbu fotografija Zorana Filipovića 'Zagrebačka džamija'

Hasanbegović je tom prigodom istaknuo kako je izložba imala svoju svjetsku premijeru, a sad je postavljena u Zagrebu. Napomenuo je i da je za izložbu napisao popratni tekst o povijesti hrvatskih muslimana i gradnji zagrebačke džamije.

Izložba je postavljena u prigodi obilježavanja stogodišnjice zakonskoga priznanja islama u Hrvatskoj, podsjetio je ministar te dodao kako je Hrvatski sabor 27. travnja 1916. prihvatio Zakon o priznanju islamske vjeroispovijesti kojim je islam u Hrvatskoj uvršten u red tradicionalnih religija koje uživaju državnu zaštitu.

Ocijenio je i kako postavljanje izložbe u prostoru nekadašnje džamije utjelovljuje traumatično hrvatsko 20. stoljeće. Izložba u nekadašnjoj džamiji svjedoči o samom paradoksu hrvatske povijesti te njenim usponima i padovima, istaknuo je Hasanbegović, dodavši kako izložba ima intimistički i dokumentarni karakter.

Govoreći o dodirima islama i Hrvatske, povjesničar Ivo Banac je podsjetio na vrlo rane veze, koje sežu u 7. stoljeće, između pojedinih Hrvata i muslimanskih kalifata.

Banac je rekao da u vrijeme otomanskih osvajanja Bosne i dijelova Hrvatske dolazi do prijelaza starosjedilačkoga stanovništva na islam pa se u pojedinim hrvatskim krajevima i danas nailazi na tragove nekadašnje islamske civilizacije.

Novi priljev muslimana u Hrvatsku iz BiH dolazi nakon austrougarske okupacije 1878., kad muslimani sudjeluju u integracijskim procesima hrvatske nacije, istaknuo je Banac i podsjetio da je od 1919. na čelu islamske zajednice muftija.

Danas zajednica, kako je rekao, ima svoj mešihat, sabor i 15 medžlisa i 23 mesdžida, naglasio je Banac, dodavši kako je 1935. potaknuta inicijativa za izgradnju džamije u Zagrebu, a 1938. osnovana je i zaklada za njenu izgradnju.

Podsjetio je na početak izgradnje zagrebačke džamije 1941. te njeno otvaranje 1944., a ubrzo, nakon dolaska komunista, i na njeno zatvaranje poslije 1945.

Komunisti su tada pogubili i zagrebačkoga muftiju Ismeta efendiju Muftića, rekao je. Podsjetio je i da je izgradnja današnje zagrebačke džamije počela 1981.

Zoran Filipović rođen je 1959. u Brčkom u BiH. Njegove brojne fotografije za vrijeme rata u Hrvatskoj i BiH obišle su cijeli svijet, a za njih je u više navrata nagrađivan u inozemstvu. Izlagao je u galerijama i muzejima u New Yorku, Frankfurtu, Stokholmu, Kopenhagenu, Abu Dhabiju, Kairu i drugim svjetskim središtima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi