IZLOŽBA 'NOVIH SLIKA'

Minimalizam i geometrijska apstrakcija Eugena Fellera

04.04.2018 u 10:16

Bionic
Reading

Izložba Eugena Fellera 'Nove slike' otvara se u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar u četvrtak, 5. travnja 2018. u 19 sati, a otvorena je do 21. travnja 2018.

Slikar i grafičar Eugen Feller rođen je u Splitu 1942. Autodidakt je, a za slikarstvo se zainteresirao još u mladenačkoj dobi pa izlaže već od 1959. godine. Početkom šezdesetih godina, radeći 'Malampije', slike reljefnih površina i monokromnih struktura, afirmirao se uz Ivu Gattina kao najvažniji i najradikalniji predstavnik enformela u hrvatskom slikarstvu. U kasnijem razdoblju blizak je minimalizmu i geometrijskoj apstrakciji, a inačice tih vokacija istražuje do danas. Od 1969. živi u Italiji, u mjestu Sestri Levanti pokraj Genove, a 2000. godine vraća se u Zagreb. Osim slikarstvom, bavi se objektima, crtežom i grafikom. Godine 2014. u produkciji HTV- a snimljen je i povremeno se emitira TV film 'Suvremenici – Eugen Feller'. Njegovi se radovi nalaze u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama. Za svoj je rad višestruko nagrađivan, a 2017. godine dodijeljena mu je nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Živi i radi u Zagrebu.

  • +2
Izložba Eugena Fellera Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Eugen Feller

'Uvijek pomalo u negaciji, šopenhauerovski buntovan, ali zapravo iznimno osjećajan umjetnik, Eugen Feller nakon dosta nas je vremena iznenadio novim slikama koje emaniraju autentičan doprinos recentnom hrvatskom slikarstvu', navodi se u osvrtu Ive Körbler.