POSLJEDICE RATA

Mine su odnijele više od 500 života

02.11.2012 u 10:32

Bionic
Reading

Posljedice rata u Hrvatskoj još uvijek se osjećaju, a svake godine bilježe se minski incidenti u kojima stradavaju civilne osobe i pirotehničari

I u 21. stoljeću mine su hrvatska stvarnost, a o tome zorno svjedoče i žrtve koje, nažalost, nisu izostale ni ove godine. Kako pokazuju službeni podaci, tijekom ove godine od posljedica mina preminule su dvije osobe –

jedna civilna osoba u blizini Petrinje te jedan pirotehničar. Civilna žrtva život je izgubila u označenom minskom polju. Time se ukupna brojka smrtno stradalih od mina u razdoblju od 1991. do danas povećala na 508 osoba.

U tom vremenskom razdoblju, pokazuju podaci, u minskim incidentima stradale su ukupno 1964 osobe na području cijele Hrvatske. Od toga broja 203 slučaja se odnose na pirotehničare, a stradalo je i 69 djece – 12 sa smrtnim ishodom. Srećom, od 2004. godine nije zabilježen ni jedan minski incident koji je uključivao djecu.

Budući da je u Hrvatskoj još uvijek 700,9 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, strahuje se da priča sa žrtvama mina još uvijek nije gotova. Pomoć žrtvama mina sastavni je dio i Hrvatskog akcijskog plana kojemu je cilj unaprijediti kvalitetu života osoba stradalih od minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava. Također, Plan služi i za pomoć obiteljima stradalih i poginulih.