24. studenog - 3. prosinca

Milo Manara u petak otvara 29. Sa(n)jam knjige u Istri

22.11.2023 u 09:23

Bionic
Reading

Jedan od najvećih autora stripa današnjice Milo Manara otvorit će 29. Sa(n)jam knjige u Istri u petak u podne u Domu hrvatskih branitelja, najavila je u utorak u Puli direktorica sajma Magdalena Vodopija i dodala da će cijeli vikend otvorenja biti u znaku sjajnih programa

Posebno je istaknula predstavljanje djela Mila Manare, otvorenja njegove izložbe u Svetim srcima te program 'Doručak s autorom', gdje će također gostovati.

Središnja tema sajma je 'Život u oblacima', a ove će godine biti posvećen nedavno preminulom profesoru Miroslavu Bertoši od kojega će se organizacijski tim sajma i svi posjetitelji oprostiti predstavljanjem njegove posljednje knjige memoarskih zapisa 'Trošenje života. Gdje li je život što ga izgubih živeći'.

Vodopija je podsjetila da je glavna programska okosnica sajma strip, koji će u Puli predstavljati eminentni inozemni i domaći autori i autorice.

'Kroz posvetu devetoj umjetnosti, na brojnim programima, književnim susretima i izložbama, Sajam će biti u znaku oblačića u koje autori stripa upisuju replike svojih junaka, a koje čitatelje baš na onoj tankoj crti, rubu između dva nacrtana kadra priče odvode u svijet mašte', istaknula je Vodopija te dodala kako su upravo "mašta i kreativnost točke iz koje iznimno uzbudljiva tema 'Život u oblacima' ulazi u sve programe ovogodišnjeg Sajma".

Ustvrdivši kako Sajam u svom 29. izdanju u punom smislu riječi živi svoj 'život u oblacima', najavila je da će se ove godine u Puli gosti sajma - majstori stripa, književnici, teoretičari, filozofi, sociolozi, antropolozi, povjesničari, znanstvenici i umjetnici - posebno baviti temama nove utopije i eskapizma.

U sklopu sajma pripremljeno je oko stotinu različitih festivalskih događanja namijenjenih publici svih uzrasta - uz književne programe, tu su i vrhunske izložbe, performansi, koncerti i projekcije filmova. Uobičajeno, i ove će godine na Sajmu biti izloženi deseci tisuća naslova ponuđenih publici po posebno povoljnim cijenama.

Voditeljica prodaje sajma Lara Osman Grganja spomenula je da će ove godine svoja djela izložiti 300 izdavača, te da će biti bogata ponuda stripova, naslova na talijanskom jeziku, program 'Histrokozmos" u znaku većih i manjih istarskih nakladnika.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'