FOTOGRAFIJE SLAVNIH

Milla Jovovich i Kate Moss na izložbi u Zagrebu

04.04.2014 u 10:50

Izložba Petera Lindbergha

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Peter Lindbergh

Bionic
Reading

U Zagreb stižu djela slavnog modnog fotografa Petera Lindbergha. Više od 150 njegovih fotografija moći će se razgledati u Domu hrvatskih umjetnika u sklopu izložbe Images of Women & The Unknown

U galeriji Dom hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu tijekom travnja i svibnja bit će izloženo više od 150 fotografija poznatog Petera Lindbergha.

Bit će izloženi njegovi radovi iz serija Images of Women i The Unknown, otkuda i proizlazi naziv izložbe.

Riječ je o prvoj Lindberghovoj izložbi u ovom dijelu Europe od 1998, kada je izlagao u Beču, te ujedno jedinoj Lindberghovoj europskoj samostalnoj izložbi u ovoj godini.

'Na zagrebačkoj izložbi predstavit ću izbor iz dvije serije svojih fotografija koje sam snimio ranije tijekom karijere. Riječ je o fotografijama iz serije 'Images of Woman' s radovima koji su definirali i stvorili novi pojam ženstvenosti krajem 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, a drugi dio čine fotografije iz opusa 'The Unknown' u kojem su ljudska bića, akteri fotografija, izloženi strahu koji još uvijek nisu spoznali, u kojem je sve fikcija... ', kazao je Lindbergh o izložbi za koju će sam osmisliti postav.


Peter Lindbergh

Danas jedan od poznatijih svjetskih fotografa imao je prilično nesvakidašnju umjetničku putanju. 

U mladosti se bavio raznim poslovima da bi se s fotoaparatom prvi put susreo u ranim tridesetima.

Karijeru je započeo 1971. u Njemačkoj, za vrijeme studija slikarstva, kada je počeo raditi kao asistent na velikim fotosnimanjima slavnog Hansa Luxa.

Ubrzo se osamostalio i preselio u Pariz te nakon prvog ozbiljnijeg angažmana za francuski Vogue postao traženi modni fotograf.

Izložba Petera Lindbergha u Zagrebu bit će postavljena u cijelom prostoru galerije Dom hrvatskih likovnih umjetnika – u galeriji PM, galeriji PRSTEN i galeriji BAČVA.

Osim fotografija, izložba donosi videoinstalaciju koju je sam umjetnik, inspiriran upravo arhitekturom galerije, prilagodio za zagrebačku izložbu.

Otvara se 8. travnja.