1500 STRANICA

Milko Valent objavio roman o epohi banalnosti

16.02.2014 u 10:51

  • +8

Promocija knjige 'Umjetne suze' Milka Valenta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Siniša Kanižaj

Bionic
Reading

U Profil Megastoreu predstavljen je monumentalni roman Milka Valenta 'Umjetne suze' u izdanju Profila, o kojemu su govorili kritičar Damir Radić, pisac Edo Popović i autor

Na Valentinovo je predstavljen novi roman Milka Valenta 'Umjetne suze', a u skladu s Danom zaljubljenih promocija - koja je okupila veliki broj ljudi - uključivala je i glazbeni aspekt, pa je nastupio i mali jazz bend i izveden je i sentiš klasik 'My Funny Valentine'. No, time je bio ispunjen revijalni dio ovog književnog predstavljanja, koje je očekivano bilo drugačije u odnosu na standard jer promoviralo se djelo apartne pojave hrvatske literature Milka Valenta.

Kako je rekao pisac Edo Popović, Valentovo 'pisanje je daleko iznad recepcije koju ima i statusa ovog autora u javnosti', no zato ipak postoji manja skupina velikih Valentovih podržavatelja, kojega smatraju originalnim modernistom i erotomanom, što potvrđuje i svojim novim romanom na 1500 stranica 'Umjetne suze'. U pitanju je suvremeni društveni roman koji prati novinarski bračni par Globan, napose muža Marka, koji tijekom priče promijeni seriju ljubavnica.

Tema romana je, prema riječima kritičara Damira Radića, epoha banalnosti u kojoj živimo, a Valent ponovno 'ulazi i u prostor erotskog'. Kontroverzan bi mogao biti dio koji se tiče 'Dnevnika Ane Frank', a vrlo je aktualan i autorov euroskeptični stav, s obzirom na to da se u knjizi vrlo kritički, pa i s prijezirom, govori i analizira stanje u Europskoj uniji.

Zagreb je ponovno stožerno mjesto radnje, no Valent odlazi i u bespuća interneta, pa se jedan cijeli dio teksta odvija u blogosferi.

Autor je pak izjavio da je pisanje 'Umjetnih suza' bila 'avantura, koja zahtijeva cijelog čovjeka' i 'traži strast za pisanjem', te da je riječ o 'aktivističkom romanu'o 'epohi banalnosti u kojoj živimo'. Valent je buduće čitatelje upozorio da je 'knjiga puna ružnih stvari, korupcije i tranzicije' te da govori o 'propasti EU'.

U svojem direktnom stilu Valent je u asocijativnom monologu prozvao i ministricu kulture Andreu Zlatar zbog kašnjenja natječaja, te na kraju zaključio kratko: 'Sve odlazi u kurac.' 'Umjetne suze' na svojih tisuću i pol stranica nude detaljan i bolan prikaz tog procesa, u kojemu se svi nalazimo, htjeli to ili ne.