ONE MAN SHOW

Mike Tyson nastupa na Broadwayu

07.08.2012 u 18:31

Bionic
Reading

Slavni, ali i zloglasni boksač Mike Tyson odlučio se okušati na daskama koje život znače. Njegov one man show 'Undisputed Truth' na Broadwayu režirao je Spike Lee. Tyson je svojim nastupom izazvao oduševljenje publike, dok kritičari nisu bili pretjerano očarani

Iako na prvi pogled ne izgleda kao da bi itko bio zainteresiran dva sata slušati Mikea Tysona, poznatog po neartikuliranosti svake vrste, čini se da ovaj bivši boksački šampion ima još dovoljno poklonika da od svoje monodrame na Broadwayu napravi kazališni hit. Tysonov one man show se zove 'Undisputed Truth' (u prijevodu: Neosporena istina), za koji je tekst napisala njegova treća supruga Kiki, dok se režije prihvatio poznati filmski režiser Spike Lee. Zapravo je riječ o Tysonovoj dvosatnoj životnoj ispovijesti, tijekom koje pokušava ispraviti neke pogrešne percepcije u vezi sebe, ali i objasniti vlastite pogreške i promašaje.

'Undisputed Truth' je prvo izvedena na pozornici u Las Vegasu, a u tijeku su izvedbe na Broadwayu, koje će trajati do 12. kolovoza. Sve predstave su, naravno rasprodane, iako Tysonov nastup baš i nije oduševio kritičare. Publika je zato očarana ponekad komičnim, a ponekad dramatičnim monologom bivšeg boksača, u kojem Tyson ogoljava dušu, naročito u dijelovima kada se prisjeća svojeg prvog trenera Cusa D'Amata, koji ga je spasio s ulice i gurnuo na put boksa. S D'Amatom je Tyson postao najmlađi prvak svijeta u teškoj kategoriji, no nakon trenerove smrti je bio prepušten vojsci parazita koja se oko njega nakupila.

Ipak, teško da to opravdava silovanje, zatvor, grickanje uha Evanderu Holyfieldu te besprizorno trošenje milijuna koje je Tysona na kraju dovelo do bankrota, a sve te teme obrađuje i 'Undisputed Truth'. Ipak, kazališni kritičari tvrde kako se Tyson pokazao upečatljivim izvođačem, unatoč svojoj govornoj mani, ali da je ono što izgovara često besmisleno, neuvjerljivo ili jednostavno bezobrazno, posebice dijelovima u kojima se ovaj osuđeni silovatelj i gromada od čovjeka žali kako su ga žene zlostavljale i varale. Navodno je dirljiv dio u kojem Tyson priča o svojih osmero djece, te kako im je trebao biti bolji otac, no sve zajedno je u suštini još jedno ogoljavanje intime bivšeg šampiona, a sada zaludnog celebrityja, što se u Americi najbolje prodaje.