ILEGALNI ODLJEV

Meštrovićeva skulptura za samo šest tisuća eura?

09.05.2013 u 14:43

Bionic
Reading

Skulptura 'Žena u molitvi' Ivana Meštrovića, prekjučer je ponuđena na aukciji u galeriji Biksady u Budimpešti za smiješno nisku cijenu

Riječ je o Meštrovićevom radu iz 1917., a djela iz tog razdoblja u pravilu postižu cijenu i do sto tisuća eura, piše Jutarnji list.

'S ilegalnim odljevima djela ovog umjetnika koji se znaju pojaviti na tržištu često se susrećem', napomenuo je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara

Rumjana Meštrović, supruga kiparevog sina Mate, objasnila je da je originalni brončani kip 'Žena u molitvi' Ivan Meštrović poklonio Hrvatskoj te se prema darovnom ugovoru iz 1952. nikako ne smije umnožavati.

Originalni se kip nalazi u Muzeju Ivana Meštrovića u Splitu. Za umjetnikova života odliven je još jedan kip koji je danas u jednoj privatnoj kolekciji u Londonu. Treći odljev nalazi se u Atelieru Meštrović u Zagrebu.

Originalni gipsani model 'Žene u molitvi', koji je bio u obiteljskom vlasništvu, gospođa Marica Meštrović iznijela je u Argentinu gdje joj se gubi daljnji trag, no bez dopuštenja ostalih nasljednika kipara, i to uz dozvolu države.

Marica Meštrović, koja je jedno od kiparevo četvero djece, danas živi u Buenos Airesu. Godine 1984., ona se, prema vlastitoj želji, brinula o darovnici. Dio je ostalih nasljednika bio nezadovoljan njezinim radom.
Zasad nije poznato je li 'Žena u molitvi' u Mađarskoj i prodana.