reagiranje

Marko Rojnić, voditelj Filmskih programa kina Tuškanac: Ramljak je iznio niz sramnih kleveta. Međusobnih trzavica je bilo, ali nismo ga opstruirali

07.01.2023 u 19:24

Bionic
Reading

Sukladno Zakonu o medijima, objavljujemo reagiranje Marka Rojnića, voditelja Filmskih programa kina Tuškanac na optužbe koje je u intervjuu za tportal na račun te institucije iznio filmaš Ivan Ramljak, donedavni suradnik Kina Tuškanac i voditelj programa Kratki utorak

"Potaknut medijskim napisima i brojnim upitima o 'posljednjoj kinopredstavi' Ivana Ramljaka, dosadašnjeg vanjskog suradnika Hrvatskog filmskog saveza (u nastavku HFS) na programu Kratki utorak kina Tuškanac, nevoljko se i nakon višednevnog ustezanja javno obraćam kako bih rasvijetlio (dez)informacije iznesene u dijelu intervjua s Ivanom Ramljakom objavljenim u vašem mediju. Očigledno je da su one uznemirile dio nedovoljno informirane filmske javnosti, koji je podlegao ishitrenim interpretacijama i zaključcima, a svršetak angažmana kolege Ramljaka kao vanjskog suradnika na programiranju Kratkog utorka doživio kao naprasno ukidanje dugogodišnjeg programa kratkometražnog filma, ali i kao odmazdu mene kao voditelja Filmskih programa kina Tuškanac zbog 'osobne netrpeljivosti', kao i razlika 'ideološke prirode'. Budući da takva percepcija ni izbliza ne odgovara činjeničnom stanju stvari, niti ovlastima kojima kao voditelj Filmskih programa kina Tuškanac raspolažem, a kako se moja 'šutnja' ne bi protumačila kao potvrda spornih dijelova medijske objave, ta ista (obmanuta) javnost ima pravo znati neke bitne objektivne podatke o Kratkom utorku, kao i o ulozi kolege Ramljaka kao jednog u nizu brojnih vanjskih suradnika HFS-a i dosadašnjeg programera Kratkog utorka ‒ ne prvog i jedinog, pa tako ne i posljednjeg.

Prije svega, Kratki utorak nije program Ivana Ramljaka, već program HFS-a. Pod palicom programerki iz udruge 25fps, započet je 2007. godine kao Eksperimentalni utorak, da bi nakon njihova povlačenja i druge sezone bio preimenovan u Kratki utorak, kako bi se u njega uključili i drugi filmski rodovi te kratkometražni hibridni filmovi. U tom tranzicijskom razdoblju, odnosno do ukazanja Ivana Ramljaka, program su privremeno vodile kolegice Diana Nenadić i Vanja Hraste, inače zaposlenice HFS-a, a tek onda je delegiran kolegi Ramljaku, koji ga je – iako u tom trenutku, kako u medijskim istupima i sam skromno priznaje, nije imao neke posebne filmološke kvalifikacije – prepoznatljivo vodio gotovo punih deset godina, bez apsolutno ikakvih 'sabotiranja' iz kina ili HFS-a. Također, valja imati na umu kako kolega Ramljak nije mogao prestati 'raditi' za kino Tuškanac, s obzirom na to da nikada nije bio zaposlenik kina ili HFS-a, već tek jedan u nizu jednakovrijednih, ali i samozatajnih, vanjskih suradnika HFS-a, nevičnih samohvali, a zahvaljujući kojima kino Tuškanac već godinama uspješno djeluje kao jedino kinotečno kino u RH.

Budući da je u tekstu iznesen niz egzemplarnih i sramnih kleveta na moj račun, od kojih je svaku poimence moguće empirijski potkrijepljeno opovrgnuti, ili pak odbaciti kao puku subjektivizaciju ili neutemeljenu spekulaciju, primoran sam reagirati, iako nemam namjeru iznositi tzv. 'prljavi veš'. Naime, iako je međusobnih trzavica, nažalost, bilo od samog začetka naše suradnje u siječnju 2018. godine, valja jasno i nedvosmisleno istaknuti kako u posljednjih pet godina, koliko imam 'sreću' biti voditelj Filmskih programa kina Tuškanac, ne samo da kolegu Ramljaka nitko nije opstruirao, već mu se, kad god je to bilo moguće, i sa punom sviješću o specifičnosti Kratkog utorka, izlazilo u susret ustupanjem željenih termina, dopuštanjem besplatnog ulaza za javnost kad god je to bilo traženo i ostalog. Jednako tako se, kad je to bilo nužno, iz budžeta Filmskih programa kina Tuškanac financijski potpomagalo Kratki utorak podmirivanjem troškova prijevoda i titlovanja filmova te fotografskih usluga za njegove promotivne svrhe i dr.

Slijedom toga su opaske kako se, primjerice, termin Kratkog utorka namjerno stavljao 15 minuta kasnije, uistinu apsurdne, s obzirom na to da su i druge redovne projekcije katkada blago odgođene zbog trajanja prethodnog filma. Nadalje, kolega Ramljak znade kako je jedini razlog povremenog neuvrštavanja Kratkog utorka u tiskani mjesečni raspored kina uzrokovan time što ga je, unatoč dobivanju pravovremenih podsjetnika, često prijavljivao i javljao svega nekoliko dana prije održavanja samog programa, nakon što je raspored već odavno otisnut, što mogu posvjedočiti i drugi suradnici. Naime, zbog jedinstvene kinotečne orijentacije kina Tuškanac, koja zahtijeva reguliranje (uglavnom inozemnih) prikazivačkih prava, prijevode filmova i izradu hrvatskih podnaslova, kao i dogovaranje preciznih termina s povremenim partnerima (inozemna veleposlanstva, kulturni instituti i dr.), program kina radi se minimalno dva do tri mjeseca unaprijed. Ipak, i takvim okolnostima unatoč, ponavljam, nastojalo se, kad god su to prilike dopuštale, izlaziti u susret Kratkom utorku. Izjave pak o sabotiranju programa navodnim zahtjevom prema press službi HAVC-a lako se mogu opovrgnuti preslikom email korespondencije.

Konačno, na sastanku održanom na moju inicijativu 02. srpnja 2021. godine kako bismo razriješili posljednje nesuglasice, nazočili su bivši predsjednik HFS-a, tajnik HFS-a, Ivan Ramljak i ja. Kolega Ramljak je na spomenutom sastanku sam najavio povlačenje s mjesta vanjskog suradnika Kratkog utorka u prosincu 2022. godine, na desetu obljetnicu svoga angažmana, pa je prilično neobično da on sada, punih godinu i pol dana nakon tog sastanka, a uoči svoje posljednje tuškanačke 'predstave', tako neprimjereno istupa. Nažalost, njegovu se priču uzima zdravo za gotovo te mu se bez razgovora s drugom stranom dopušta da javno blati kako mene osobno, tako i instituciju koja ga je izdašno podržavala, pružila mu platformu za rad i omogućila da program radi posve autonomno i u skladu s vlastitim željama. Sukladno njegovoj najavi, kino i HFS su pravovremeno potražili novog vanjskog suradnika, koji će program nastaviti voditi pod istim nazivom u 2023. godini, a unatoč objedama na moj račun, kolegi Ivanu Ramljaku, koji se u međuvremenu afirmirao i kao filmski autor, a svoje vanjsko suradništvo na Kratkom utorku kapitalizirao brojnim poznanstvima i vezama, možda i angažmanom na uglednom Rotterdam Film Festivalu, želim uspješno suočavanje s novim filmskim zadacima i profesionalnim izazovima.

S poštovanjem,

Marko Rojnić

Voditelj Filmskih programa kina Tuškanac u Hrvatskom filmskom savezu"