ULUPUH 2011.

Marini Baričević Nagrada za životno djelo

23.12.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Nagrade Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti - ULUPUH za 2011. dodijeljene su na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici na kojoj je Nagradu za životno djelo primila likovna kritičarka, publicistkinja i novinarka Marina Baričević

Istaknuvši da se više od četiri desetljeća trudila razmicati granice između primjenjene umjetnosti i umjetnosti, Baričević je rekla da su joj na tome putu saveznici bili emocije i čestitost. Kako je rekla, nagradu prima u vrijeme kada se u medijima gase rubrike kulture, a ostaje samo 'scena sa celebritisima koji su cool'.

Marina Baričević velik je dio svoga profesionalnog rada posvetila upravo primijenjenoj umjetnosti, posebno keramici, a članica ULUPUH-a je od 1974. Autorica je više od 150 izložbi u zemlji i svijetu, napisala je niz kritika i eseja te brojne predgovore u katalozima, a objavila je više od 20 stručnih knjiga i monografija.

Na svečanosti održanoj u povodu 61. godišnjice osnutka ULUPUH-a pod pokroviteljstvom zagrebačke Gradske skupštine i predsjednika Skupštine Borisa Šprema dodijeljene su i Nagrada za najbolju izložbu u 2011. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika, a laureatima su ih uručile predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal i potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac.

Nagradu za najbolju izložbu u 2011. dobila je izložba 'TOP 100 - suvremena hrvatska keramika' održana od 6. do 24. listopada u Gradskoj galeriji 'Collegium Artisticum' u Sarajevu. Autorica toga projekta je Višnja Slavica Gabout, a organizatorice Đurđica Horvat i Andrea Bassi iz ULUPUH-ove Sekcija za keramiku, porculan i staklo. Riječ je o izložbi premijerno održanoj u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir 2009., a u Sarajevu je organizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i grada Zagreba, a u partnerstvu s ULUPUBIH–om, Udruženjem likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine i sarajevskom Gradskom galerijom Collegium Artisticum.

Nagradu za najboljega mladog umjetnika dobile su Ana Kunej (r. 1981.) i Zlatka Salopek (r. 1981.) dvije 'polovice' dizajnerskog dvojca 'Kuna zlatica' - studija za oblikovanje kojeg su osnovale 2006. Izlagale su na jednoj samostalnoj i desetak skupnih izložbi, a radovi su im objavljivani u petnaestak tiskanih i on-line izdanja, uključujući i prestižnu Rockportovu publikaciju 'Best of cover design'. Njihove knjige redovito su izložene na 'Book Art International' - izložbi najljepše oblikovanih knjiga iz cijelog svijeta.

ULUPUH-ovo godišnje priznanje za poseban doprinos ugledu udruge dobio je Davor Klarić, a počasnim članovima proglašeni su fotograf Josip Klarica i scenograf Miljenko Sekulić.