U konkurenciji bilo 15 predstava

'Mala zabava' najbolja predstava 30. Festivala glumca

21.05.2023 u 22:40

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada i priznanja u Iloku je u nedjelju završen 30. Festival glumca na kojem je najboljom predstavom proglašena 'Mala zabava' Vanje Jovanovića/Petre Pleše u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Teatra &TD iz Zagreba

U konkurenciji za nagrade bilo je 15 predstava iz prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije koje je za festival odabrao izbornik Zijad Gračić, dok je o najboljima odlučivao ocjenjivački sud u kojem su bili: Mirela Brekalo Popović, Maro Martinović i Miroslav Čabraja.

Najbolja predstava u cjelini nagrađena je nagradom 'Vanja Drach' koju je Davoru Šišmanoviću uručio vukovarsko- srijemski župan Damir Dekanić. 'To je prvo gostovanje predstave i odmah smo dobili i priznanje struke. Jako smo ponosni jer smatramo da je važna stvar nastupati na festivalima, a pogotovo osvojiti nagradu', kazao je redatelj predstave 'Mala zabava', Vanja Jovanović.

Nagrada 'Fabijan Šovagović' za najboljeg glumca dodijeljena je Ivanu Simonu za ulogu Nikše u predstavi 'Mala zabava' te Davoru Jurešku za ulogu učitelja Škunce u 'Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja' Ive Brešana u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

Najboljim glumicama, koje su također nagrađene nagradom 'Fabijan Šovagović', proglašene su Olivera Baljak za ulogu Bele u predstavi 'Otočka terca' prema tekstu 'Sjecišta' Beatrice Kurbel u režiji Ivana Vanje Alača i produkciji samostalne umjetnice Ane Vilenica u suradnji s Centrom za kulturu Novi Vinodolski i Arijana Čulina za ulogu Fani u predstavi '55 kvadrata' Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Obje glumice, primivši nagradu, zahvalile su vlastitim glumačkim ansamblima i kolegama koje su im, kako su kazale, pomogle iznijeti uloge za koje su nagrađene.

'Mislim da su presudile nijanse zašto sam je ja dobila, a ne netko drugo iz moje predstave. Godinama dolazim na Festival glumca, a po prvi puta sam dobila nagradu i zahvaljujem žiriju što je prepoznao moj rad', kazala je Arijana Čulina.

Pucar: Hrvatsko glumište može računati na svoje mlade glumce

Nagrada 'Ivo Fici' za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dodijeljena je Luki Knezu za ulogu u predstavi 'Mala zabava', dok je nagrada 'Nada Subotić' za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala Luciji Dujmović za ulogu Lucije u predstavi 'Studentica'autorice Dorotee Šušak prema improvizacijama glumaca u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića i produkciji Divan teatra iz Zagreba.

Za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade nagradom 'Nevenka Filipović' nagrađena je Zdenka Šustić za ulogu Vještice u predstavi 'Ivica i Marica' Braće Grimm u režiji Luke Juričića i produkciji Lutkarske scene 'Ivana Brlić-Mažuranić' Scena 'I.B.M.' iz Zagreba.

'Kao mladoj osobi koja je tek izašla s Akademije ova mi nagrada predstavlja podstreh, a presudilo je što sam imala fantastične kolege', kazala je Zdenka Šustić.

Odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca nagrada 'Ivo Gregurević' za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dodijeljena je Zlatku Vitezu, a nagrada 'Zvonimir Torjanac' za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti Himzi Nuhanoviću.

Predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Ivica Pucar ocijenio je da je 30. Festival glumca ispunio sva očekivanja. 'U organizacijskom smislu smo napredovali, a posebno me veseli što je na ovom festivalu priliku dobio dobar dio mladih kolega koji su pokazali i dokazali da na njih hrvatsko glumište može računati', rekao je Pucar. Po riječima predsjednika Festivalskog odbora Joška Ševe, Festival glumca definitivno je najbolji glumački festival u Hrvatskoj. 'Izjednačen je s Igrama i našim najstarijim festivalima, sa Splitskim ljetom', poručio je Ševo.