IZLOŽBA 'BOTERO'

Ljubitelj debelih figura u našem susjedstvu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2011 13:20
  • Objavljeno 12.10.2011 u 09:29
fernando_botero

fernando_botero

Izvor: Promo fotografije / Autor: bankaustria-kunstforum.at/de/austellungen/aktuell

'Botero' naslov je izložbe otvorene u Kunstforumu u Beču, na kojoj su izloženi umjetnički radovi kolumbijskog slikara i kipara Fernanda Botera nastali od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas
bankaustria-kunstforum.at/de/austellungen/aktuell

bankaustria-kunstforum.at/de/austellungen/aktuell

Izvor: Promo fotografije / Autor: bankaustria-kunstforum.at/de/austellungen/aktuell

Izloženo je 70-ak Boterovih ulja na platnu, među kojima su portreti, aktovi, mrtva priroda te scene iz svakodnevnog života koje umjetnik interpretira na svojstven južnoamerički način.

Glavna karakteristika njegovih umjetničkih djela su 'monumentalni oblici, bogatstvo oblina i volumena', kazala je prigodom otvorenja izložbe ravnateljica Kunstforuma Ingried Brugger. Njegove uhranjene muze jedu, šetaju, igraju karte, šiju i plaču, a sam slikar u medijima rado ističe da 'debele figure' voli jer su stalno na udaru kritike.

Botero prikazuje i opasnosti izbijanja vulkana ili kuća koje se ruše, a borba bikova jedna je od tema na njegovim platnima.

'Ja sam najkolumbijskiji umjetnik među kolumbijskim umjetnicima', izjavio je umjetnik Botero u Beču, dodavši 'da mu je velika čast i zadovoljstvo izlagati u bečkom Kunstforumu na izložbi koja daje sveobuhvatni i dobar uvid u njegov umjetnički opus'.

To je prva izložba toga kolumbijskog slikara u Austriji. Organizacijske pripreme za izložbu prema riječima ravnateljice Kunsforuma Brugger trajale su godinu i pol.

Izložba je otvorena do 15. siječnja, a austrijski mediji tu su kulturnu priredbu unaprijed ocijenili kao 'međunarodni događaj posebne vrste'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi