NOĆ MUZEJA U 28 GRADOVA

Let 3 android i povijesno donje rublje

28.01.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Kulturna manifestacija Noć muzeja, koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji sa 70-ak hrvatskih muzeja, održat će se 30. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći

Tijekom manifestacije, koja se ove godine održava četvrti put, publici će se, uz standardne postave, ponuditi i više atraktivnih, edukativnih i zabavnih programa. Ovogodišnji broj sudionika manifestacije je najveći te će se iznimno bogat program održati u čak 28 hrvatskih gradova.

Autorice koncepcije i vodstva manifestacije su Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović.

U Zagrebu će manifestacija početi 30. siječnja u 18 sati, kada će s Remize krenuti prvi tramvaj Noći muzeja. Inače, i ove godine ZET osigurava besplatan gradski prijevoz do zagrebačkih muzeja i galerija. Produljeno je i radno vrijeme ugostiteljskih objekata (do jedan sat) na liniji kretanja posjetitelja zagrebačkih muzeja. Objekti će biti označeni zaštitnim znakom Noći muzeja.

Izdvajamo izložbu Rembrandtovih grafika i kućnih satova u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, retrospektivu Milivoja Uzelca u Umjetničkom paviljonu i Josipa Račića u Modernoj Galeriji.

Arheološki muzej u Zagrebu za 'popularnu noć' planira otvaranje nove izložbe Arheologija i turizam, a od popratnih događanja, ravnatelj muzeja Ante Rendić Miočević najavio je nastup rapskih samostreličara - Rabsku fjeru te Srednjovjekovni viteški turnir.

Soroptimist International Klub Zagreb i Muzej grada Zagreba priređuju Humanitarnu reviju povijesnoga donjeg rublja, s početkom u 22 sata. Iste večeri u refektoriju muzeja bit će otvorena izložba modnih fotografija povijesnoga donjeg rublja autorice Mare Milin, koju posjetitelji mogu vidjeti od 30. siječnja do 7. veljače 2009.  Tijekom Noći muzeja, bit će organizirana i prodaja fotografija. Prihod od prodaje fotografija namijenjen je školovanju mladih djevojaka iz domova za djecu bez roditelja te pomoći djeci s posebnim potrebama.

Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici od 18 do 22 sata organizira razgledavanje stalnog postava i koncert rock/jazz sastava Small House Brown, dok će u Muzeju evolucije Hušnjakovo uz besplatan posjet stalnom postavu biti organiziran i koncert Tomislava Golubana.

U Rijeci, jedinstveni muzej starih računala i informatičke tehnologije PEEK&POKE, iako službeno nema status muzeja, drugi put sudjeluje na ovoj manifestaciji. Posjetiteljima će biti omogućen pristup širokopojasnom internetu uNetKorner-u muzeja, a najavljuje se i degustacija posebnog samurajskog čep-čaja kao dobre okrepe od hladne siječanjske noći. Posebnost večeri bit će android Let 3 s kojim će se moći razmijeniti koju riječ i zauzvrat čuti velike misli ovog prvog hrvatskog androida.