ISTINA ILI MIT?

Legende o smrtima slavnih pisaca

17.10.2013 u 07:28

Bionic
Reading

Ponekad pisci ne napuste ovaj svijet na dostojanstven način, a vrlo često se oko njih stvore mitovi o smrti te ih nakon upornog ponavljanja prihvatimo kao činjenice. Pogledajmo koje su najčešće legende i ima li u njima dijelova istine

Eshil je poginuo kad ga je iz vedra neba pogodila - kornjača
U ovoj legendi orao je navodno ispustio kornjaču koja je završila na glavi uvaženog dramatičara i oca grčke tragedije i usmrtila ga na licu mjesta. Iako je ta priča dosta dugo bila u opticaju, mnogi povjesničari smatraju da ju je izmislio njegov spisateljski rival koji ga je namjeravao ismijati. Nikad nećemo saznati pravu istinu.

Francis Bacon umro je nakon upale pluća, koju je zaradio prejedanjem piletom smrznutim u snijegu
Engleski filozof zagovarao je iskustvo i promatranje pojava, pa se želio sam uvjeriti hoće li snijeg održati meso svježim. 'Uhvatio' je gadnu upalu pluća tijekom eksperimentiranja na izrazito niskim temperaturama. Iako istinita priča, njegova smrt i dalje ima 'auru' legende.

Williama Shakespearea pokosila je groznica nakon burne noći tulumarenja s pjesnicima Benom Jonsonom i Michaelom Draytonom

Veliki engleski bard preminuo je 23. travnja 1616. u Statfordu, nakon konzumacije previše alkohola i groznice. Ta priča prenošena je usmenom predajom koju su započeli navodni svjedoci njegovog bančevanja, ali nikad nije poprimila duboke korijene.

Christopher Marlowe umro je od posljedica kavanske tuče
Engleski pjesnik preminuo je 30. svibnja 1593, u Deptfordu, podlegnuo je posljedicama ubodne rane ispod oka. Svađa je navodno eksalirala oko računa koji nitko nije htio podmiriti. To je legenda, a dio istine odnosi se na to da je Marlowe preminuo je od rane koju je zadobio u tuči, ali uboden je u privatnoj kući. Ozljedu mu je nanio muškarac za kojeg se pretpostavljalo da je s njim bio uključen u špijunsku mrežu (radio je za Francisa Walsinghama, šefa tajne službe kraljice Elizabete).

Lionel Johnson preminuo je nakon pada s barske stolice

Dekadentni pjesnik napio se, onesvijestio i pao sa stolice, što je rezultiralo iznenadnom smrću. Još uvijek postoje brojne sumnje oko te legende. Naime, očevici tvrde da su vidjeli Johnsona kako pada na ulici, nakon moždanog udara. U svakom slučaju, nije preminuo istog trenutka, već dva dana kasnije.

Fulke Greville, Lord Brooke poginuo je od ubodne rane koju mu je zadao sluga
Nezadovoljni zaposlenik bio je ljut što ga je pjesnik izostavio iz oporuke, pa ga je probo nožem u trenutku kad je Greville izlazio iz WC-a. Ta priča navodno je istinita i pojavljuje se u biografiji Johna Aubreyja 'Brief Lives' iz 17. stoljeća. Mnogi povjesničari prihvatili su njegovu verziju nesretnog i nasilnog kraja engleskog lorda.

Tennessee Williams ugušio se poklopcem
Američki dramski pisac pronađen je mrtav u hotelskoj sobi 1983. Ugušio se poklopcem od bočice tableta koje je redovito uzimao. Priču su potvrdili forenzičari koji su objasnili da je kombinacija alkohola i tableta doprinijela njegovoj nesvijesti i gušenju.

Virginia Woolf počinila je samoubojstvo, utopila se u rijeci Ouse
Slavna spisateljica patila je od depresije većinu života te ga je 1941. odlučila okončati. Opteretila se kamenjem koje je stavila u džepove haljine i kaputa i utopila se u rijeci 28. ožujka 1941. Njezino zadnje pismo dirljiv je oproštaj koji je posvetila suprugu Leonardu. Završila ga je riječima: 'I don't think two people could have been happier than we have been. V.'