AFERA S PLAKATIMA

Lamentacija Darka Stazića o 'jezivim pritiscima'

23.01.2013 u 10:12

Bionic
Reading

Nakon prošlotjednog skandala zbog uklanjanja plakata Vanje Cuculića za predstavu 'Fine mrtve djevojke' prvi put se o cijeloj aferi oglasio i ravnatelj Gavelle koji je skinuo plakat po nalogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića

U javnosti su Darka Stazića prozivali zbog popuštanja pred pritiscima Milana Bandića koji je inicirao zabranu plakata zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja, a i dalje dnevno prima tisuće mailova ogorčenih vjernika. Također, doživio je osude Gavellinog glumačkog ansambla kojem se zamjerio zato što se ispričao u njihovo ime svima koje je plakat povrijedio.

Stazić je u intervjuu za Jutarnji list izjavio da je bio izložen 'jezivim pritiscima' te da su osim mailova, SMS poruka i poziva sa svih strana zahtjevi da se plakat ukloni stigli od gradonačelnika, vlasnika oglasnog prostora koji Gavelli sponzorira plakatna mjesta na javnim površinama te od komunalnog inspektora koji je zatražio uklanjanje plakata iz izloga.

Ravnatelj tvrdi da je popustio pritiscima isključivo da bi zaštitio interese kazališta te kako je procijenio da je u interesu kazališta zadržavanje besplatnih pozicija za plakate budućih predstava. Također misli da konačni cilj akcije nije bio skidanje plakata, već skidanje same predstave s repertoara.

Stazić priznaje da je uklanjanje plakata velik udarac umjetničkim slobodama i smatra da je jasno da je 'bio ucijenjen u svrhu predizborne kampanje'.

'Poraznija od ove cenzure samo je reakcija golemog dijela javnosti. Pogledajte rezultate bilo koje internetske ankete na temu gradonačelnikova cenzorskog poteza. One samo dokazuju da se kazalište, danas više nego ikad, mora angažirati u svrhu senzibiliziranja i potpore svim vrstama različitosti. Upravo sam iz tih pobuda, uostalom, i postavio 'Fine mrtve djevojke' na repertoar', kazao je u svoju obranu ravnatelj Gavelle.

Također je napomenuo da su ekstremne katoličke udruge iskoristile plakat kao sredstvo napada u želji da u sklopu šire akcije povećaju utjecaj Crkve u svim sferama društva.