'onkraj pozornice'

Ladi Čale Feldman uručena nagrada Marko Fotez za knjige posvećene istraživanju hrvatske drame i kazališta

05.07.2021 u 14:26

Bionic
Reading

Nagrada Marko Fotez za knjige posvećene istraživanju hrvatske drame i kazališta, uručena je na svečanosti u ponedjeljak u Zagrebu profesorici teatrologije Ladi Čale Feldman za knjigu studija "Onkraj pozornice".

Nagrada za knjigu koja obaseže razdoblje od 2016. do 2019., a koja je tiskana u nakladi Disputa, dodijeljena je u prosincu 2020., a svečanost dodjele odgođena je zbog epidemioloških mjera za ponedjeljak.

Knjiga u čvrstu tematsku i metodsku cjelinu povezuje sustavno istraživanje, promišljanje i revalorizaciju temeljne kategorije "dramskog" u književnosti, u kazalištu, na filmu, posebno u proznim tekstovima i u okvirima terapijskog promišljanja literarno zabilježenog "rada snova". To se kaže, uz ino, u obrazloženju žirija u sastavu Nataša Govedić, Iva Hraste Sočo, Mira Muhoberac, Martina Petranović, Marina Protrka Štimec, Boris Senker i Anja Šovagović, koji je jednoglasno donio odluku.

Nema ljepšeg osjećaja nego biti u nizu velikih prethodnika, među kojima je i moj otac, kao i društvu nastavljača, što će našu malu disciplinu povremeno činiti velikom, kazala je dobitnica nagrade Čale Feldman i čestitala žiriju na "hrabroj odluci". Njezin otac Frano Čale (1927-1993), talijanist, književni historičar, prevoditelj i teatrolog, bio je redoviti profesor talijanske književnosti Zagrebačkog sveučilišta.

"Onkraj pozornice" ukazuje na neprekinuti i povijesno dosljedan kontinuitet dramskog u svim umjetničkim i socijalnim izvedbama, zbog čega zaslužuje da bude prevođena i čitana i izvan svojega matičnog, hrvatskog jezika, kaže se.

Uvijek temeljno oslonjena na suvremenu književnu teoriju i suvremena psihoanalitička tumačenja umjetnosti, ali i vrsna poznavateljica izvedbenih studija, suvremene filozofije te antropologije i folkloristike, Čale Feldman uzor je posvećene, dosljedne i eruditske humanističke znanstvenice koja godinama produbljuje istraživanja performativnosti roda i interdisciplinarnosti kategorije "dramskog", kaže se u obrazloženju.

U uži izbor za nagradu Marko Fotez, utemeljenu 1980., ušlo je pet knjiga. Pored nagrađene, to su knjige Suzane Marjanić "Topoi umjetnosti performansa", Maje Đurinović "Taj tvrdoglavi plesni vitalizam", Nataše Govedić "Veličanstveno ništa" i Lucije Ljubić "Od prijestupnice do umjetnice".

Lada Čale Feldman (1963) redovita je profesorica na Katedri za teatrologiju i dramatologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Piše znanstvene radove s temama iz područja teatrologije, antropologije, književne teorije i feminističke kritike. Autorica je prikaza knjiga i kazališnih kritika, a povremeno i prevoditeljica. Dobitnica je više nagrada, od kojih je jedna međunarodna.