SAMO NA JAPANSKOM

Kurosawini radovi dostupni na webu

27.05.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Tisuće snimki vezanih uz rad legendarnog japanskog filmskog redatelja Akire Kurosawe odsad su dostupne u online arhivu na japanskome, objavili su mediji te zemlje u srijedu.

Gotovo 20.000 snimki pohranjenih u Kurosawin digitalni arhiv uključuju filmske predloške, redateljske naputke, zabilješke te fotografije sa scenama iz njegovih remekdjela kakva su primjerice "Sedam samuraja" (1954.) i "Rašomon" (1950.).

Sveučilište Ryukoku pomoglo je digitalizirati materijal dostupan na adresi http://www.afc.ryukoku.ac.jp/Komon/kurosawa/index.html.

Kurosawin najstariji sin Hisao, ravnatelj filmske kuće Kurosawa Production Inc, nada se u budućnosti uspostaviti besplatni online arhiv i na engleskom te na drugim jezicima, prenijela je agencija Kyodo.

Akira Kurosawa, jedan od najslavnijih redatelja i autora u filmskoj povijesti, nedvojbeno je nositelj zlatnoga doba japanskog filma, a neki od njegovih radova, zbog vizualnog bogatstva i psihološke obrade likova, ubrajaju se u besmrtna remekdjela povijesti filma.

Kurosawa je umro 1998., kao 88-godišnjak.