GODIŠNJI PROGRAM

Kulmerova izložba otvara novu godinu KIC-a

24.01.2013 u 12:14

Bionic
Reading

Kao tri najzanimljivija događaja s početka godine u zagrebačkom KIC-u, izdvojeni su izložba Ferdinanda Kulmera 'Emocionalna ratišta', Javno čitanje – koncertno izvođenje drama/suradnja s teatrom Erato i Dani slovenske kulture

Program su predstavili Gabrijela Krmpotić - Kos, v. d. ravnateljice, Petar Bujas, urednik tribina i Andrea Grgić - Marasović, organizatorica programa.

Kao tri najzanimljivija događaja s početka godine, izdvojeni su izložba Ferdinanda Kulmera 'Emocionalna ratišta', Javno čitanje - koncertno izvođenje drama/suradnja s teatromErato i Dani slovenske kulture.

Petar Bujas najavio je kazališni projekt Javno čitanje – koncertno izvođenje drama kao jedinstven primjer javnog čitanja u Hrvatskoj neizvođenih drama. Naime, radi se o skraćenom izvođenju dramskih tekstova u kojem bi sudjelovalo troje glumaca u okviru jedne predstave, pri čemu jedan glumac može tumačiti više uloga. Na taj način se mogu promovirati autori drama, ali i glumci bi se mogli okušati u
jednoj, do sada kod nas neizvođenoj, dramskoj vrsti, na isti način kako je to uobičajeno u kazalištima diljem Europe (npr. Schauspielhaus Zürich, Schauspielhaus Wien itd.). Glumit će Dragan Despot, Boris Svrtan, Zdenko Jelčić, Perica Martinović, Zlatko Ožbolt, Duško Valentić i drugi istaknuti glumci. Isto tako, najavio je suradnju s Akademijom dramskih umjetnosti i Muzičkom akademijom čiji bi se studenti okušali u ovom zanimljivom projektu. Vizualni identitet projekta potpisuju mlade hrvatske dizajnerice Dora Bilić i Tina Müller, s prepoznatljivim crvenim balonima.

Andrea Grgić-Marasović najavila je izložbu 'Emocionalna ratišta', velikog hrvatskog apstraktnog slikara, Ferdinanda Kulmera. Riječ je o intimnom i vrlo osobnom projektu koji je nastao na inicijativu Višnje Knezoci Dabac. Bit će to prvo predstavljanje Kulmerova slikarskog opusa, nakon punih 15 godina. Radove je za izložbu odabrala Barbara Kulmer, i to prvenstveno iz perspektive kćeri, tako da se odabir ne odnosi niti na jedan određeni umjetnikov period, ni na opseg njegova stvaralaštva, već prvenstveno na način kojim prenose emociju. Okosnica izložbe je, dakle, razmjena emocija koje umjetnik nastoji prenijeti kroz svoju umjetnost i osjećaja koji se zauzvrat bude u promatraču.

Za vrijeme trajanja izložbe u dvorani KIC-a publika će moći posjetiti i dva događanja u okviru popratnog programa. To su predstava/platforma/incijativa/projekt 12/2, (u srijedu, 30. siječnja u 20 sati) i razgovor Barbare Kulmer sa psihologinjom Mirjanom Krizmanić na temu Emocionalnih ratišta (u srijedu, 13. veljače, u 19 sati).

Andrea Grgić-Marasović najavila je novi vizualni identitet KIC-a koji će osmisliti poznati dizajnerski par Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić.