DRAMA NA POLUOTOKU

Krivotvoreni Ibsen uzdrmao Norvešku

02.01.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Norvešku kulturnu scenu uzdrmalo je otkriće da su fragmenti izgubljene drame Henrika Ibsena krivotvorine

Tijekom narednih mjeseci norveški istražitelji intenzivno će tragati za dokumentacijom povezanom sa svjetski poznatim dramskim piscem Henrikom Ibsenom i Nobelom nagrađenim Knutom Hamsunom.

Povod temeljitoj istrazi suđenje je Geiru Ove Kvalheim, norveškom redatelju i glumcu, protiv kojeg je pokrenut sudski postupak zbog krivotvorenja. Kvalheim se posljednjih desetak godina predstavljao kao kolekcionar te prodao više predmeta povezanih s norveškim najpoznatijim piscima Ibsenom i Hamsunom.

Nakon što je Kvalheim senzacionalistički ustvrdio da je otkrio fragmente ranije nepoznate Ibsenove drame 'The Sun God', objavivši tako otkriće koje bi, da je istinito promijenilo norvešku povijest književnosti, javile su se prve sumnje.

Među onima koji su posumnjali u prevaru je Jørgen Cappelen iz lanca knjižara Cappelens. On je odbio Kvalheimovu ponudu iz 2006. godine ustvrdivši da fragmenti navodne nepoznate Ibsenove drame nemaju značajke prepoznatljiva piščeva stila.

Među prvima koji su posumnjali u vjerodostojnost Kvalheimovih tvrdnji je i Lars Frode Larsen, stručnjak za djela Knuta Hamsuna. On je kazao da je riječ o ozbiljnoj prijevari po težini je usporedivši s lažnim dnevnicima Adolfa Hitlera iz 1983.

Ipak, sumnjičav nije bio vlasnika antikvarijata Rolf Warendorf.

'Bio je vrlo uvjerljiv. Rekao je da je kolekcionar predmeta koji datiraju iz razdoblja Drugog svjetskog rata, uniformi, medalja i slično, koje je nabavio u Španjolskoj i Norveškoj od ljudi koji su živjeli u to vrijeme i bili pristalice nacističkog režima', izjavio je Warendorf za Guardian.

Warendorfov antikvarijat otkupio je nekoliko spornih Kvalheimovih djela te ih, nehotice, proslijedio na tržište. Među krivotvorinama koje je otkupio je potpisano prvo izdanje Ibsenove drame 'John Gabriel Borkman', koju je pisac posvetio Edvardu Munchu

Warendorf je također otkupio džepni almanah iz 1943. u kojemu je Knut Hamsun navodno ispisao pismo Adolfu Hitleru te mu se ispričava za njihov buran susret u srpnju te godine.

Čak je osam sličnih artefakata ocijenjeno kao vjerodostojno te otkupljeno po cijeni od 75.000 funti i pohranjeno u Norveškoj nacionalnoj knjižnici. Warendorf, i sam žrtva prijevare, vjeruje da je broj lažnih dokumenata mnogo veći.

Tužiteljica Aud Slettemoen kazala je da je posrijedi kompliciran slučaj te da, ukoliko ga se proglasi krivim, Geiru Ove Kvalheimu prijeti kazna do šest godina zatvora.