SF TRILER

Kritičari sasjekli roman Gillian Anderson

24.10.2014 u 12:02

Bionic
Reading

Prvi roman američke glumice Gillian Anderson, zvijezde serijala 'Dosjei X', 'A Vision Of Fire' napisan u suradnji s novinarom, urednikom i piscem Jeffom Rovinom, opisan je kao SF triler 'epskih razmjera'

Roman donosi priču čija je glavna protagonistica dječja psihologinja Caitlin O'Hara, razapeta između profesionalnih obaveza i zahtjeva samohranog roditeljstva.

'Njezin svijet iznenada se mijenja kad upozna Maanik, kćerku indijskog ambasadora, obuzetu nasilnim vizijama i iznenadnim, zastrašujućim promjenama ličnosti. Kad mladi diljem svijeta počinju pokazivati slične ispade: studenti se utapaju na suhom ili se samozapaljuju, glavna junakinja, inače vrlo racionalna i odmjerena u svojim prosudbama, počinje uviđati zlokobni obrazac. Životinje se također počinju ponašati mahnito, od štakora u New Yorku do ptica u Južnoj Americi te psihologinja putuje svijetom kako bi otkrila mističnu poveznicu između naizgled nasumičnih incidenata i spasila svoje pacijente', stoji u opisu knjige.

Glavni lik romana 'A Vision Of Fire' pragmatična je osoba bačena u centar međunarodnih intriga i nadnaravnog misterija. Neminovne su usporedbe s Danom Scully, legendarnom ulogom Gillian Anderson iz serije 'Dosjei X': kao znanstvenica, na početku nastoji sve paranormalne događaje uobličiti u racionalne okvire, ali tijekom vremena njezin skepticizam popušta i ona se i sama prepušta prihvaćanju nelogičnosti i 'nadnaravnosti' oko sebe.

Strani kritičari glumičin roman prvijenac uspoređuju s 'Da Vincijevim kodom', iako napominju, 'nema snagu i napetost zagonetki,kojima je Dan Brown uvlačio publiku u nastavak čitanja'. U otkrivanju tajni junakinji pomaže dosadni sidekick Ben, prevoditelj za UN. Njih dvoje u kombinaciji sposobni su odgovoriti na svako postavljeno pitanje služeći se poznavanjem lingvistike i psihologije. Za razliku od tenzije između Muldera i Scully, u razvoj njihova romantičnog odnosa nije utrošeno puno spisateljske imaginacije pa se čini da svaka njihova zasebna scena otkrivanja međusobnih sentimenata samo dodatno priječi i inače ne pretjerano fluidnu radnju.

Mnogi ogranci priče ostaju jednostavno – neriješeni i zaboravljeni, a čitatelji na kraju ostaju s dojmom da su nevolje glavne junakinje tek započele. No već su najavljeni nastavci i povratak glavnih likova u novim avanturama. Publika se jedino može nadati da su autori nakon početnog vatrenog krštenja naučili svoje lekcije i da će popraviti brojne nedostatke, od stilskih varijacija do same priče, u novom nastavku najavljene 'sage' o misterijima.