RONAN BENNETT U ZAGREBU:

Korisno sam proveo godine u zatvoru

20.04.2011 u 13:46

Bionic
Reading

Zagrebačko izdanje tribine Razotkrivanje, dan prije održane u Rijeci, popunilo je malu dvoranu Kina Europa i zagrebačkoj publici predstavilo zanimljivog irskog autora s londonskom adresom - Ronana Bennetta

Književnik i povjesničar Ronan Bennett, rođen 1956. u Belfastu, tribinu je započeo pričom o jednome od najtraumatičnijih i najzanimljivijih razdoblja svoga života, pričom o boravku u zatvoru, tijekom mladosti. U zatvor je dospio zbog političkog aktivizma, no istaknuo je, kako paradoksalno sedamdesetih godina prošloga stoljeća to nije bilo nikakvo čudno u njegovoj domovini Irskoj. 'Nije bilo ništa abnormalno u to doba završiti u zatvoru i tamo su završili mnogi mladići', rekao je Bennett.

'Iako je zatvor izgledom podsjećao na logore 2. svjetskog rata, unutar njega bilo je dovoljno slobode', kazao je dodavši da se tog iskustva ne sjeća s žaljenjem, već smatra da je dobro potrošio to vrijeme jer je mnogo čitao i učio. Iskustvo u zatvoru opisuje poslovicom: 'Dijete je otac čovjeka', misleći da ga je upravo to razdoblje bitno odredilo i formiralo u osobu kakva je danas. Zanimljivo je, s obzirom na njegovo današnje zanimanje, da je u tom razdoblju potpuno besmislenom smatrao fikciju te gotovo jedno desetljeće nije čitao takva književna djela. To se kasnije promijenilo te je i sam počeo pisati.

A pisati je počeo kako bi prenio poruku, najčešće povezanu s nekim povijesnim događajem. Uvidio je, kaže, i da poruku bez dodatne priče može prenijeti samo poštar i da ne može postojati samo tema odnosno samo ideja.

Ronan Bennett pažnju javnosti osvojio je već prvim svojim romanom pod nazivom 'Drugi zatvor', a pozornost šire svjetske javnosti romanom 'Katastrofičar'. U Zagrebu je predstavio roman 'Opasna partija' napeti povijesni triler u centru kojega su psihoanalitičar Otto Spethmann i njegova svojeglava kćerka. Oduvijek ga je zanimala psihoanaliza, a njegov je glavni lik osoba nemirne nutrine, koja ne zna jasno koji su mu ciljevi. Bennett smatra da su odlučni likovi koji jasno znaju što žele, literarno nezanimljivi. U romanu, mjesto odnosa otac - sin, često obrađenog u književnosti, on obrađuje odnos na relaciji otac i kći. Tome je razlog to što je i sam otac kćerke, koja iako je tek osnovnoškolka, ima brojne osobine njegova lika, među ostalim svojeglavost i samostalnost.

Na kraju predstavljanja Bennett je poželio da njegov roman inspirira ljude, kao što su i njega samoga inspirirala brojna književna djela.

Tribina Razotkrivanje