PROVOKATIVNO ŠTIVO

Korana Serdarević predstavila intrigantni roman 'Eksperiment Irene Tot'

01.02.2018 u 22:44

Bionic
Reading

Nagrađivana književnica Korana Serdarević predstavila je svoj romaneskni prvijenac 'Eksperiment Irene Tot', literarno istraživanje mogućnosti poduzimanja korjenitih životnih promjena najavljeno kao hrabro i provokativno štivo koje propituje nametnute društvene norme

Na tribini 'Razotkrivanje' u Dvorani Mueller Kina Europe, gdje se tražila stolica više, s autoricom je razgovarao glavni urednik njezina nakladnika Frakture Seid Serdarević. Istaknuo je kako je riječ o kompleksnom prvom romanu nagrađivane autorice kratkih priča koja se nametnula još 2015. svojom prvom zbirkom 'Nema se što učiniti'.

Ovaj put, Korana se bavi temeljnim pitanjima mogućnosti promjene, što je posebno važno u današnjem hrvatskom društvu u kojemu se svi boje promjena, rekao je Serdarević.

'Pisan u prvome licu, taj roman govori o pokušaju promjene kod jedne žene u 30-im godinama života, opterećene brojnim problemima disfunkcionalne obitelji. Složeno je strukturiran i istodobno jako lagan za čitanje, a Korana u njemu pokazuje da, kao što je bila majstorica kratke forme, jednako tako u složenom romanesknom svijetu vodi i drži sve konce u rukama, a da niti jedan lik nije plošan, niti jedna situacija ne djeluje nestvarno već - unutar svijeta romana - nama čitateljima, potpuno realna i istinita', dodao je.

U knjizi, naslovna junakinja Irena Tot, žena u tridesetima nezadovoljna pravocrtnom linijom unaprijed zadanih očekivanja i izvjesnih ishoda svojega života, odlučuje raskrstiti sa životom kakav do tada vodi i pokušati pronaći modus koji možda nije očekivan ili poželjan, ali koji će joj omogućiti ispunjenje i osjećaj da živi punim plućima onako kako je sama odabrala. Daje otkaz na poslu, odustaje od braka s neuzbudljivim muškarcem, kreće u neizvjesnost nezaposlenosti, potrage za pravom ljubavlju i istinskom srećom.

Snažno uvlačeći čitatelja u priču i probleme svoje junakinje, njene odnose s drugima - s obitelji, s ljubavnicima, autorica čitatelja doista uspijeva uvjeriti u stvarnost jedne žene koja pokušava ostvariti promjenu, 'i koja djelomično u tome i uspije, ali ne u potpunosti – jer nitko ne može pobjeći od sebe, a opet, naprosto mora pokušati'.

  • +12
Najljepše knjige 2017. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ena Hrelja

Korana Serdarević (1982.) nagrađivana je autorica kratkih priča za koje je dvaput osvojila nagradu Ranko Marinković Večernjeg lista za kratku priču, te prvu nagradu Zlatko Tomičić. Radila je kao novinarka kulture Večernjeg lista i tjednika Forum te je bila suradnica nekoliko tjednika i portala.

Njezina knjiga 'Eksperiment Irene Tot' najavljena je kao intrigantna, napeta i uzbudljiva knjiga o najdubljim pitanjima svakog čovjeka.