U KD-u LISINSKI

Koncert zvijezda talijanske jazz glazbe

18.09.2013 u 11:57

Bionic
Reading

U Maloj dvorani Lisinski 20. rujna nastupaju Francesco Cafiso i Mauro Schiavone, duo koji je diljem svijeta proslavio talijansku jazz glazbu

Francesco Cafiso svirao je s vodećim svjetskim džezistima i postao veleposlanik talijanske jazz glazbe u svijetu.

Susret sa sunarodnjakom, pijanistom Maurom Schivoneom drugi je najvažniji trenutak u njegovoj karijeri – dva su mlada glazbenika i nekadašnja 'čuda od djeteta' započela suradnju na kojoj im zavide mnogi kolege; njihov umjetnički jezik prelazi sve granice te stvara originalni izričaj mediteranske provenijencije.

Prozvan čudom od djeteta, saksofonist Francesco Cafiso rođen je 24. svibnja 1989. u Vittoriji na Siciliji. Već kao desetogodišnjak djelovao je na međunarodnoj glazbenoj sceni surađujući s džezistima svjetskoga ugleda. Pažnju svjetske javnosti privukao je tijekom turneje što ju je kao petnaestogodišnjak poduzeo kao član septeta slavnog trubača Wyntona Marsalisa.

Još tijekom glazbenog školovanja primio je brojna priznanja u Europi, Americi i Japanu, nastupao je diljem svijeta i ostvario suradnje s vodećim talijanskim, ali i svjetskim jazz glazbenicima, između ostalih s Hankom Jonesom, Daveom Brubeckom, Ellisom Marsalisom, Joeom Lovanom i Cedarom Waltonom

Godine 2009. odabran je da nastupi u Washingtonu na koncertu posvećenom Baraku Obami i Martinu Lutheru Kingu. Iste je godine proglašen veleposlanikom talijanske jazz glazbe u svijetu. Svestran je glazbenik čiji se krug interesa kreće od mainstreama do free jazza, a ne zanemaruje ni tradicijsku glazbu.

Od 2008. Francesco Cafiso je umjetnički direktor Vittoria Jazz Festivala. Prošle godine, tijekom duljeg boravka u SAD-u, održao je niz glazbenih tečajeva na prestižnom Sveučilištu u Pennsylvaniji.