VELIKAN HRVATSKOG GLUMIŠTA

Komemoracija Vanji Drachu

09.09.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Komemorativnim skupom u zagrebačkom HNK od velikana hrvatskog glumišta Vanje Dracha u nazočnosti obitelji i brojnih štovatelja, među kojima i ministra kulture Bože Biškupića, oprostili su se kolege glumci i čelni ljudi zagrebačkih kazališta HNK i Gavelle u kojima je Vanja Drach bio angažiran tijekom svoje pedesetgodišnje glumačke karijere.

U oproštajnom govoru intedantica zagrebačkog HNK Ana Lederer istaknula je da je Vanja Drach bio nositelj dramskog repertoara hrvatskog glumišta uopće. Podsjetivši na početke njegove glumačke karijere 50-ih godina prošloga stoljeća, kad je nakon Dramskog kazališta "Gavelle" ubrzo prešao u zagrebački HNK, istaknula je da je "Vanja Drach bio "prvak urbane glume".

"Drach je bio glumac koji je kazalište doživljavao kao potragu za istinitošću čovjekove sudbine, oslobođenu svake politike i ideologije", rekla je Lederer.

Uz Dramsko kazalište bili su povezani sami početci glumačke karijere Vanje Dracha, podsjetio je ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić, istaknuvši da je klasičan dramski repertoar toga kazališta imao presudnu ulogu u njegovu kasnijem glumačkom oblikovanju.

"Vanja Drach bio je jednostavan i obrazovan glumac, isklesan u klasičnoj dramskoj tradiciji, koji je predstavljao aristokraciju duha hrvatskoga glumišta", rekao je Stazić.

Kolege glumci Goran Grgić Relja Bašić, Urša Raukar i Branka Cvitković istaknuli su da je Vanja Drach svojim životom i pedagoškim radom pokazao što znači biti istinski dramski umjetnik.

"Duboko je promišljao svoje uloge i imao glumačke hrabrosti uputiti se u potragu za novim kazališnim iskušenjima", rekao je Grgić, ustvrdivši da je Drach bio glumac s kojim je bila privilegija glumiti.

Relja Bašić s posebnom se emotivnošću prisjetio pak njihovih zajedničkih glumačkih početaka i dugogodišnje suradnje u "Teatru u gostima" s kojim su odigrali na stotine predstava.

Vanja Drach (1932.-2009.) koji je umro nakon teške bolesti 6. rujna u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac bit će pokopan 11. rujna u Vinkovcima u krugu obitelji.