NAJBOLJE U 2010.

Knjige, predstave i izložbe po izboru kulturnjaka

30.12.2010 u 13:41

Bionic
Reading

Provjerite koje su knjige, kazališne predstave i izložbe održane u ovoj godini anketirani kulturnjaci ocijenili najboljima te što od navedenog treba još pročitati i pogledati

Redateljica Snježana Tribuson, spisateljica Nada Gašić, umjetnik Siniša Labrović, urednik Kruno Lokotar i profesorica književnosti Andrea Zlatar pred kamerama tportala prisjetili su se kazališnih predstava koje su pogledali u 2010, posjećenih izložbi i knjiga koje su pročitali. Odabrali su najbolje i na taj način rezimirali kulturnu ponudu u prošloj godini. U njihovom izboru zasigurno će se naći i nešto što ste propustili, a što valja nadoknaditi.

Riječ je o posve osobnim izborima anketiranih sugovornika, a jedino ograničenje bilo je da se radi o knjigama izdanim u Hrvatskoj, kao i predstavama i izložbama koje su postavljene u domaćim kazalištima i galerijama.

Kao najbolje, istaknute su izložbe Ivana Faktora, Jagode Buić i još uvijek aktualna retrospektiva Ede Murtića u Muzeju suvremene umjetnosti, a isti je muzej, zaključio je Kruno Lokotar, zbog mnogobrojnih i raznovrsnih programa zaslužan za oživljavanje kulturne ponude Zagreba i Hrvatske.

U izboru knjiga zanimljivo je da su dvije autorice za čitanje preporučile knjigu one druge. Andrea Zlatar preporučuje novi roman Nade Gašić 'Voda, paučina', dok Gašić kao preporuku za čitanje navodi Zlataričin 'Rječnik tijela'. Tu su još eseji Jonathana Franzena, poezija Ivice Prtenjače te knjiga 'U Europi' Geerta Maka, koji je nedavno gostovao na Sajmu knjiga u Puli.

Na kazališnom terenu naši sugovornici dvojili su između domaćih i stranih produkcija, a među navedenima u kazalištima još možete pogledati 'Balon' u Exitu i predstavu 'Peer Gynt' u Gavelli.

Detaljnija obrazloženja pogledajte u videoprilogu.