BIBLIJA IZ OČIJU ROBERTA CRUMBA

'Knjiga postanka' koja će razljutiti vjernike

01.10.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Na police američkih i europskih knjižara sredinom listopada stiže crtano izdanje 'Knjige postanka', autora Roberta Crumba, tvorca kultnog Mačka Fritza

Jedan od protagonista umjetničke underground scene šezdesetih i istaknuti američki likovnjak Robert Crumb na romanu je radio posljednje četiri godine. Roman vjerno prati kršćansku 'Knjigu postanka' te donosi neke od često zapostavljenih, a vrlo jakih priča.

Inače poznat po svojem britkom humoru, Crumb je izjavio da Bibliju nije trebalo interpretirati kroz satiru 'jer je sama po sebi potpuno luda'.

Prilikom najave skorašnjeg izlaska dugo očekivanog grafičkog romana, rekao je i da je 'odrastajući mrzio Bibliju i da uvrnutim smatra preozbiljno shvaćanje te knjige'.

Premda je u djelu izbjegavao eksplicitne scene seksa i ismijavanje svake vrste, smatra da je 'prave vjernike nemoguće zadovoljiti'. Referirajući se na slučaj prijetnji vezan uz karikature proroka Muhameda u danskom tisku, Crumb se našalio da bi fanatici uskoro mogli organizirati i lov na njegovu glavu, prenosi France 24.

Omotnica ploče 'Cheap Thrills'

Iako je jedan od vodećih svjetskih stripaša, kroz čitavu karijeru izbjegavao je takozvano mainstream izdavaštvo i ostao vjeran underground vodama. Iste stavove ima i prema mainstream sceni suvremene umjetnosti, koja mu, kako kaže, iz nekog razloga želi odati priznanje te ga često poziva da radove izloži u muzejima i galerijama. No on smatra da je strip namijenjen za čitanje, a ne za promatranje, te je hladan ostao i na tri milijuna dolara vrijednu ponudu za originalne crteže 'Knjige postanka'.

Kreator je kultnih likova, od kojih su najpoznatiji Mačak Fritz i Mister Natural. Ljubitelji glazbe pamte ga kao autora omotnice legendarne ploče Janis Joplin i benda Big Brother and the Holding Company 'Cheap Thrills'.