YALE ZABRANIO

Knjiga o karikaturama Muhameda bez karikatura

13.08.2009 u 11:33

Bionic
Reading

Sveučilište Yale i izdavač tog fakulteta zabranili su objavljivanje crteža Muhameda u knjizi koja govori o kontroverzama vezanima uz slučaj 12 karikatura muslimanskog proroka. Zabranili su objavljivanje i bilo koje druge slike Muhameda. Podršku su dobili od The New York Timesa

Jedna od najutjecajnijih američkih novina podržala je ovu odluku Yale University Pressa velikim dijelom zato što su i sami odbili objaviti 12 karikatura proroka Muhameda koje je prvotno objavio danski list Jyllands-Posten još 2005.

Muslimanski svijet bio je ogorčen objavom tih karikatura, među kojima je bila jedna na kojoj Muhamed nosi turban u obliku bombe. Nazvali su to blasfemičnim potezom, napadali ambasade zemalja iz kojih su novine što su objavile sporne crteže, bojkotirali su danske proizvode, a prema procjenama, oko 200 ljudi smrtno je stradalo, što je interpretirano kao posljedica objave karikatura.

Yale je konzultirao brojne stručnjake za Islam, diplomate i stručnjake za terorizam, a od njih su dobili jednoglasni savjet da u knjizi koju planiraju objaviti ne objavljuju i kontroverzne crteže. 'The Cartoons That Shook the World' autorice Jytte Klausen tako će biti izdana ne samo bez danskih karikatura, nego i bez bilo koje ilustracije proroka Muhameda, uključujući i slike koje su naslikali slavni autori poput Botticellija Rodina i Dalija

Autorica i profesorica političkih znanosti na sveučilištu Brandeis u Walthamu Klausen, inače porijeklom Dankinja, nerado je prihvatila zabranu Yalea. Komentirala je da su sve zabranjene slike ionako naširoko dostupne i da bi ih trebalo objaviti baš zato da se nanovo potakne diskusija kojom bi bili razriješeni nesporazumi. Zbog zabrane objava ilustracija i Reza Aslan, iransko-američki pisac i autor knjige 'No god but God: The Origins, Evolution, and Future of Islam' odustao je od namjere da na naslovnici objavi blurb kojim hvali knjigu. Kazao je da zabranu smatra idiotskim činom.