'MUZEJ MAJKA' NA FARO(PI) SU

Knjiga o bijegu od patologije obiteljskog nasljeđa

21.08.2014 u 11:56

Bionic
Reading

Na 13. festivalu književnosti FARO(PI)S u Starom Gradu na otok Hvaru 24. kolovoza održat će se promocija knjige 'Muzej Majka' Tanje Novak u palači Bianchini u 11 sati. Knjigu će predstaviti Jakša Fiamengo

U naslovnoj priči zbirke 'Muzej Majka' fokalizacija pripovjedača smještena je u prvo lice, to jest lik djevojčice koja u osmoj godini života prolazi, prema Karlu Jaspersu, kroz jednu od kritičnih situacija. Njezina majka počini samoubojstvo. Majčina soba, kasnije Muzej, intimno je, bolno i mračno mjesto za junakinju. Retrospektivnim odmatanjem pozadinskih zbivanja nakon tog čina djevojčica, sada već djevojka, pokušava pobjeći od patologije obiteljskog nasljeđa.

Kao i u naslovnoj, i u preostale tri novele 'Hotel Royal Games', 'Drame iz praznoga zraka' te 'Svebore', prevladavaju kompleksni odnosi intime, zapleteni obiteljski, ljubavni i/ili prijateljski odnosi čiji su akteri u vječitim preispitivanjima.

'Prva knjiga spisateljice Tanje Novak ističe se kako po zrelosti, tako i po literarnoj tematici koja se kreće od gotovo prustovske potrage sa sjećanjima i vremenom bližim ili daljim, u slobodnom quadriptihu od četiri pripovijetke koje se međusobno prepliću u ponekad bolnom, ali finom tkanju autorice, do njezina dojmljivog doživljaja vlastitih likova okrenutih sebi i tragičnoj prijetvornosti njihovih sudbina.

Stoga je ova knjiga izuzetna u recentnoj domaćoj produkciji, a glavna pripovijetka, 'Muzej Majka' - više kratki roman nego pripovijetka, one trajno suvremene vrste u kojoj se intimistički tonus uvjerljivo poigrava na vječnoj granici gorke stvarnosti i suptilne fikcije - spada u najbolje stranice mlade hrvatske proze', napisao je književnik i publicist Veljko Barbieri

Samu autoricu upitali smo o konceptu njenog književnog prvijenca.

'Muzej rabim kao metaforu za hermetički zatvoren svijet pojedinca determiniran traumom. Pisanje u prvome licu za mene je bilo inspirativno u smislu poigravanja s pitanjem 'istinitosti i reprezentacije u vlastitom iskazu'. Iako su sve priče izmišljene, junakinje koje te priče pričaju dale su mi okvir za igru s ambivalencijom i persiflažom koje i inače nastupaju kada je riječ o psihoanalitičkom preispitivanju pojedinca vezanom za neku (kompleksnu) situaciju', kazala je spisateljica.

Tanja Novak
je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti te teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zbirku priča 'Muzej Majka' objavila je u prosincu 2013. u biblioteci Insula. S dramom 'Kućni posjet' ušla je u finale Nagrade za dramsko djelo 'Marin Držić' 2013, a sa zbirkom poezijom 'Zbir svih (s)tvari' ušla je u finale natječaja Algoritma i Zareza 'Navrh jezika' 2011.

Nakon bavljenja novinarstvom više od desetljeća okrenula se kazalištu te je radila kao dramaturginja na predstavama 'Šegrt Hlapić kako bi ga igrala kazališna družina Pinklec' (2013) i 'Četiri psića' (2014) u režiji Romana Bogdana.