HRVATSKA GLAZBENA MLADEŽ

Klasična glazba stiže i u vaš kvart

05.09.2014 u 13:23

Bionic
Reading

U centrima za kulturu organizirat će se za učenike besplatno slušanje glazbe te upoznavanje s glazbenim djelima, instrumentima i glazbenicima. Program će se odvijati od 8. rujna do 23. prosinca 2014. godine

U novoj glazbenoj sezoni 2014/2015. Hrvatska glazbena mladež slavi 60 godina postojanja te 45 godina rada Međunarodnog kulturnog centra HGM-a u Grožnjanu koje je postalo svjetsko mjesto susreta mladih i glazbe.

Za ovu veliku slavljeničku obljetnicu HGM je pripremio bogat umjetnički i glazbeni program. Jedan od programa nosi ime Glazba u mom kvartu, a cilj je popularizacija klasične glazbe među učenicima zagrebačkih osnovnih škola.

Pedagoški programi namijenjeni su djeci predškolske dobi te nižim razredima osnovnih škola kojima se djeci želi približiti glazba u poznatoj im okolini.

Za tu istu populaciju osmišljen je Maleni ciklus HGM-a koji je nastao u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom, Ansamblom Lado te Udrugom Mala opera.

Djeca će moći uživati u tri glazbene predstave, a prva je na programu 7. studenoga 2014. pod nazivom Peća i vuk. Za učenike viših razreda osnovnih škola te srednjih škola namijenjen je Ciklus HGM-a koji se sastoji od nekoliko koncerata raspoređenih tijekom cijele godine. Program je pažljivo odabran kako bi svaki učenik u njemu pronašao nešto za sebe.


U mjesecu listopadu održat će se Komorni koncerti HGM-a te od 7. do 11. travnja 2015. Tjedan glazbe za mlade koji će biti posvećen hrvatskim operetnim ostvarenjima, mjuziklima i rock operi. Već više od četvrt stoljeća u suradnji s Muzičkom akademijom sveučilišta u Zagrebu HGM organizira ciklus pod nazivom Mladi za mlade s ciljem predstavljanja izvođača iste generacije kako bi im se razvio interes za glazbom.

U ovoj sezoni održat će se razne besplatne radionice, seminari i tečajevi. Neki od njih su: Jazz Lab, Radionica Hakan Ali Toker (koju će predvoditi najveći majstor klavirske improvizacije na svijetu), klavirski seminar Manane Kandelaki te Ethno Croatia (kombinacija seminara, koncerata i nastupa koji glazbenicima daju mogućnost međusobnog učenja različitih glazbenih kultura).

Za sve dodatne informacije o programu informirajte se ovdje