U DUHU 19. STOLJEĆA

Keatsova kuća ponovno otvorena za javnost

23.07.2009 u 09:51

Bionic
Reading

Kuća u Londonu u kojoj je John Keats napisao neke od svojih najslavnijih pjesama bit će otvorena ovih dana, nakon renoviranja u koje je uloženo 500.000 funti

Keats je u kući nedaleko od londonskog Hampstead Heatha živio dvije godine između 1818. i 1920, nakon čega je zbog bolesti preselio u topliji Rim. U njoj je napisao ‘Odu grčkoj urni’ i ‘Odu slavuju’ i upoznao ljubav svog života, tinejdžericu Fanny Brawne.

Kuća je bila muzej od 1925, a 2007. je zatvorena zbog renoviranja. Ovih dana će bit otvorena, te će posjetitelji ponovno imati prilike razgledati izložene eksponate, među kojima će biti crteži i zaručnički prsten koji je pjesnik dao Fanny. Iz londonskog gradskog vijeća ističu da nova Keatsova kuća vjerno dočarava njezin izgled otprije 200 godina.

John Keats umro je od tuberkuloze 1821. godine, u 26. godini. U to vrijeme bio je zanemaren, a kasnije je prihvaćen kao jedan od najvećih pjesnika romantizma, piše AP.

Film 'Bright Star' Jane Campion o Keatsovom odnosu s Fanny Brawne premijerno je prikazan u svibnju na Canneskom festivalu.